20 g droždí
250 ml mléka
60 g pískového cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
60 g másla
šťáva a kůra z 1 citronu
1 lžíce rumu
špetka soli
80 g másla na vymazání pekáče a potření buchet
moučkový cukr na posypání

Droždí rozmíchejte v části vlažného mléka se lžící cukru, mouky a nechte 10 minut kynout. Do mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, žloutky rozšlehané ve zbylém mléce, cukr a rozehřáté máslo. Přidejte citronovou kůru a šťávu, rum, sůl a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teple 1 hodinu kynout. Potom z něj lžíci odkrajujte stejně velké kousky, které vytvarujte na placičky, do středu dejte náplň (tvarohovou, makovou nebo povidlovou), okraje spojte a těsto zformujte do tvaru buchty. Kousky pokládejte do máslem vymazaného pekáče spojením dolů. Každý potřete troškou másla, aby se při pečení neslepily. Buchty nechte před pečením ještě 20 minut vykynout, pak je dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Hotové posypte cukrem, předtím je ještě můžete potřít směsí rumu a sladké smetany.