500 g polohrubé mouky
60 g sádla
20 g droždí
1 l mléka
Lžička cukru
2 žloutky
1 vejce

Hotové housky posypte mákem, solí nebo sezamem.
Autor: Shutterstock.com
Sůl, mák, sezam, kmín na posypání
Do misky nasypte mouku, udělejte v ní důlek a do něj dejte droždí. Nasypte na něj cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Misku nechte chvíli stát v teple, aby vzešel kvásek. Pak přidejte žloutky, lžičku soli, rozměklý tuk a zbytek vlažného mléka. Ručně nebo v robotu dobře zpracujte těsto. Nechte v teple půl hodiny vykynout. Pak z těsta oddělujte stejně velké kousky, které rozdělíte na tři díly. Z každého vyválejte váleček. Ze tří válečku spleťte housku. Hotové housky dejte na vymaštěný plech. Opět nechte chvíli nakynout a pak je potřete vejcem a podle chuti posypte mákem, hrubozrnnou solí, kmínem nebo sezamem. Pečte při 170 °C dozlatova.