Vanilková zmrzlina
Autor: Profimedia.cz
Vanilková
Potřebujete
500 ml smetany ke šlehání 40 %
100 ml mléka
4 žloutky z čerstvých vajec
1 vanilkový lusk
1 lžička tekutého vanilkového extraktu
200 g moučkového cukru
Postup
Vanilkový lusk podélně nařízneme a nožem z něj vyškrábneme dřeň. Ve větším hrnci smícháme smetanu a mléko, přidáme dřeň, lusk a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme skoro k varu a pak směs dostavíme. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pak do nich postupně zašleháme vanilkovou směs. Pak vše nalijeme do uzavíratelné nádoby a necháme do dalšího dne zmrazit. Na začátku mražení, zhruba tři hodiny po sobě zmrzlinu lehce promícháme.
Čokoládová zmrzlina
Autor: Shutterstock.com
Čokoládová
Potřebujete
600 ml smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády
2 lžíce holandského práškového kakaa
180 g moučkového cukru
trošku mléka
Postup
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s troškou mléka a vymícháme hladkou tekutou směs, smetanu vyšleháme s cukrem a pak do ní zašleháme práškové kakao a vychladlou tekutou čokoládu. Směs nalijeme do formy, uzavřeme a necháme zmrazit. Během mražení několikrát zmrzlinu promícháme.