Hrníčková
Potřebujete na 20 kousků
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
½ hrnku mléka
½ hrnku smetany na vaření
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
špetka soli
tuk a hrubá mouka na formu
200 g odpeckovaných třešní
Postup
Žloutky ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme mléko, smetanu a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně nastrouhanou kůru z citronu. Pak do směsi lehce vmícháme sníh z bílků a špetky soli. Těsto nalijeme do formy vymazané tukem a vysypaného moukou, na něj rozložíme omyté a osušené třešně a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dorůžova.
Mandlová s likérem
Potřebujete na 20 kousků
200 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
5 vajec
špetka soli
½ prášku do pečiva
trochu Amaretta
250 g vypeckovaných třešní
60 g plátků mandlí
moučkový cukr s vanilkou na posypání
Postup
Bílky vyšleháme se špetkou soli do husté pěny, do ní postupně lehce střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva, cukr a žloutky. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem, na něj rozložíme třešně a vše posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dorůžova, horkou bublaninu pokapeme mandlovým likérem a před podáváním pocukrujeme.
Náš tip
Třešně můžeme obalit krupicovým cukrem, nebudou v těstu klesat ke dnu.