Potřebujete
Na těsto
250 g hladké mouky
100 g cukru moučka
30 g másla
2 lžíce medu
1 lžíci jedlé sody
1 vejce
Na krém
1 plechovku salka
250 g másla
Na potření a obalení
120 g mletých vlašských ořechů
4 lžíce rumu
Postup
Zavřenou plechovku salka předem vařte asi 2 hodiny ve vodě ve větším hrnci na mírném ohni. Změklé máslo, moučkový cukr, vejce a med zahřejte ve vodní lázni. Míchejte a postupně přidávejte prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujte těsto a nechte ho chvíli odležet. Pak těsto rozdělte na 5 stejných dílů a na pomoučeném vále je rozválejte - na tenké pláty velikosti plechu. Z odkrojků vypracujte šestou placku. Pláty postupně pečte na obrácené straně plechu na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 °C. Každá placka se peče asi 5 minut. Krém připravte tak, že povolené máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj přidávejte uvařené salko. Upečené a vychladlé pláty těsta potřete rumem a krémem. Navrstvěte je na sebe a krémem potřete i boky medovníku. Celý dezert posypte moučkovým cukrem. Medovník nechte v chladu přes noc uležet.
Náš tip
Medovník můžete místo cukrem posypat i mletými vlašskými ořechy.