Rybíz na způsob brusinek

Potřebujete

1 kg červeného rybízu
1 kg krupicového cukru
3 hřebíčky
kousek celé skořice
kůra z 1 bio citronu
špetka mletého badyánu

Postup

Rybíz očistíme, důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak bobulky smícháme ve velkém hrnci s cukrem, jemné nastrouhanou citronovou kůrou a kořením a necháme pod pokličkou odstát do dalšího dne. Druhý den přivedeme za stálého míchání ovocnou směs k varu a na mírném ohni vaříme 20 minut, občas lehce promícháme. Horkou směsí plníme malé zavařovací sklenky zhruba půl centimetru pod okraj, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Po pěti minutách sklenice obrátíme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v suché tmavé místnosti.

Broskvovo-meruňkový džem
Autor: Blesk Hobby
Broskvovo-meruňkový džem

Potřebujete

350 g vypeckovaných broskví
350 g vypeckovaných meruněk
balení Želírovacího ovocného cukru  Dr.Oetker

Postup

Vypeckované broskve a meruňky omyjeme a nakrájíme na malé kousky, ovoce nasypeme do většího hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a minimálně 3 minuty povaříme. Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátímednem vzhůru a zhruba 5 minut necháme stát na víčku.

Džem s višněmi a červeným vínem
Autor: Blesk Hobby
Džem s višněmi a červeným vínem


Potřebujete

400 ml višňového nektaru s dužinou
500 g očištěných malin
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1150 g krupicového cukru
100 ml polosuchého červeného vína

Postup

Do velkého hrnce nalijeme višňový nektar, přidáme maliny a důkladně promícháme. Obsah balíčku Gelfixu smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k ovoci a za stálého míchání vše povaříme zhruba 1 minutu. Pak přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu, mícháme a vaříme dalších 5 minut. Před koncem varu vmícháme červené víno.  Na talířek kápneme 1 až 2 lžičky svařeného džemu, pokud bude po vychladnutí tekutý, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové. Z hladiny směsi sebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát na víčku. Skladujeme v suchu a temnu.
Náš tip: Džem si můžeme připravit i v zimě, místo čerstvých malin použijeme zmrazené, před přípravou je necháme zcela rozmrazit. Višňový džem můžeme nahradit 400 ml vylisované rybízové šťávy.