Tvarohový závin
Autor: Shutterstock.com
Tvarohový
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/recept-jablecny-tvarohovy-zavin-dezert/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2110864.jpg?v=0&st=zuI0PGYb77uQ06ZPwfz4NpIH_UdaUjbOa6SJdZYlls0&ts=1600812000&e=0)
Potřebujete (na 20 kousků)
Na těsto
250 g hladké mouky
250 g měkkého tvarohu
250 g Hery
špetka soli
hladká mouka na vál
vejce na potření
tuk na plech
Na náplň
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový pudink v prášku
150 g moučkového cukru
trošku mléka
250 g nastrouhaných jablek
2 balíčky skořicového cukru
hrst rozinek předem namočených v rumu nebo ve vodě
trošku mleté skořice
hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup
Ze všech přísad na těsto vypracujeme tužší hmotu, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladničce. Pak těsto rozdělíme napůl a z každého kusu vyválíme na pomoučeném válu tenkou placku. Tvaroh smícháme s pudinkovým práškem a moučkovým cukrem, podle konzistence můžeme přidat trošku mléka. Tvarohovou směsí potřeme pláty těsta, posypeme jablky, skořicovým cukrem, přidáme okapané rozinky a ořechy, zabalíme a oba záviny opatrně přeneseme na vymazaný plech. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.
Křehký
Potřebujete
Na těsto
500 g hladké mouky
250 ml vody
2 lžíce octa
1 vejce
50 g Hery
špetka soli
vejce na potření
hladká mouka na vál
Na náplň
800 g nastrouhaných nebo pokrájených jablek
1 hrst rozinek namočených v rumu
1 hrst nasekaných vlašských ořech
trochu moučkového cukru
1 skořicový cukr
4 lžíce nastrouhaného perníku
Postup
Ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme 20 minut v chladu odpočinout, pak ho rozdělíme na dva díly, na pomoučeném válu vyválíme placky, posypeme je perníkem, naplníme jablky, posypeme cukrem, rozinkami a ořechy, zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ᵒC dozlatova.