Andulčiny špagety
Autor: archiv

Andulčiny

Suroviny (na 4 porce)

1 uzená makrela
500 g Zátkových špaget
1 pomeranč
1 menší konzerva kukuřice
150 ml bílého jogurtu nebo majonézy
sůl a pepř

Postup 

Špagety vložíme do vařící osolené vody společně s jednou lžící oleje a vaříme 8 až 12 minut, scedíme a necháme vychladnout. Do studených špaget vmícháme kousky makrely, kousky oloupaného pomeranče a kukuřici. Směs zahustíme bílým jogurtem nebo majonézou a podle chuti osolíme a opepříme.

 

Pikantní špagety
Autor: archiv

Pikantní

Suroviny (na 4 porce) 

500 g špaget
200 g šunky
120 g salámu Vysočina
200 g parmazánu
40 ml olivového oleje
3 stroužky česneku
2 feferonky
hrst oliv
sůl a pepř 

Postup 

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šunku, salám a prolisovaný česnek. Přidáme drobně nasekané feferonky a olivy, osolíme, opepříme a promícháme. Špagety vaříme v osolené vodě 8 až 12 minut, scedíme a necháme vychladnout. Pak je promícháme s připravenou pikantní směsí, rozdělíme na talíře, porce posypeme nastrouhaným parmazánem a ihned podáváme. 

S cuketovou omáčkou 

Suroviny (na 4 porce)

300 g špaget
75 ml olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
500 g cukety
2 lžíce nakrájených čerstvých bylinek
125 ml smetany ke šlehání
1 velké rajče
sůl a čerstvě mletý černý pepř 

Postup

Špagety vložíme do vařící osolené vody společně s jednou lžící oleje a vaříme 8 až 10 minut. Slijeme, dáme stranou a udržujeme teplé. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, cuketu na proužky. Zbývající olej rozehřejeme na pánvi, přidáme cibuli, česnek a cuketu a opékáme tři minuty, občas promícháme. Přisypeme bylinky a na mírném ohni opékáme další minutu, pak směs zalijme smetanou a ochutíme solí a pepřem. Přidáme nakrájená rajčata a krátce povaříme, občas směs promícháme. Špagety podáváme zalité cuketovou omáčkou.

 

Další originální recepty včetně tipů na pečení vánočního cukroví najdete v listopadovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.

Blesk Vaše recepty 11/2014
Autor: archiv