Potřebujete na 40 – 45 kusů
Na těsto
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
½ kostky droždí
100 g rostlinného tuku Hera
250 ml mléka
2 polévkové lžíce cukru
1 vejce
Špetka soli
Na drobenku
3 polévkové lžíce hrubé mouky
3 polévkové lžíce krystalového cukru
1 polévková lžíce rozpuštěného rostlinného tuku Hera
Vejce na potření
Náplň podle chuti – povidla, mák, tvaroh, strouhaná jablka.
Postup
Z droždí, trochy mléka a cukru udělejte kvásek. Vlijte ho do přesáté mouky, přidejte ostatní suroviny a špetku soli. Vymíchejte hladké těsto a přikryté ho nechte kynout cca 60 minut. Vykynuté těsto prohněťte, rozdělte si ho na cca tři části, aby se vám s ním lépe pracovalo. Vyválejte váleček a ten nakrájejte na zhruba rovnoměrné díly. Z toho těsta vyjde asi 40 až 45 koláčků, záleží na velikosti. Z každého dílku vytvarujte koule, které hned ukládejte na plech vyložený pečícím papírem. Mezi koláčky nechte malý prostor. Do každé kouličky udělejte jamku. Po obvodu potřete rozšlehaným vajíčkem, do jamky vložte náplň, posypte třtinovým cukrem a drobenkou.
Tvarohová náplň
Dohromady utřete netučný tvaroh, citronovou kůru, trochu másla, vejce, vanilkový cukr a podle chuti oslaďte.
Maková náplň
Mléko s mletým mákem povařte pár minut. Pak podle chuti oslaďte.
Jablečná náplň
Do hrnce dejte lžičku másla, přidejte nastrouhaná jablka pár lžic vody a duste doměkka. Pak přidejte podle chuti cukr a skořici.
Koláče nechte na plechu 20 minut nakynout a dejte péct do vyhřáté trouby na 220 °C asi na 10 minut. Upečené koláčky nechte vychladnout a nakonec posypte práškovým cukrem.