Kuře na pomerančích
Autor: Shutterstock.com
Na pomerančích

Potřebujete pro 4 osoby

1 celé kuře
2 pomeranče
1 červenou cibuli
2 lžičky medu
kousek zázvoru
sůl, pepř
olej

Postup

Do mísy nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a vymačkejte i šťávu. Přidejte nastrouhaný zázvor, trochu oleje, med, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vzniklou marinádou důkladně kuře potřete. Pak ho nechte ležet v chladu do druhého dne. Druhý den položte kuře do zapékací mísy, přidejte na čtvrtky nakrájené pomeranče, na velké kusy nakrájenou cibuli, podlijte vodou a kuře dejte do trouby. V průběhu pečení ho podlévejte a přelévejte výpekem.

Kuře s citronem a tymiánem
Autor: Shutterstock.com
S citronem a tymiánem

Potřebujete pro 4 osoby

1 celé kuře
2 hlavičky česneku
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 lžičku mletého římského kmínu
8 snítek tymiánu
2 citrony, sůl

Postup

Změklé máslo utřete s prolisovanými stroužky česneku. Kuře osolte, posypejte kmínem a potřete česnekovým máslem, kousek vetřete i do vnitřní části. Dejte ho do pekáčku a poklaďte snítkami tymiánu. Citrony nakrájejte na silnější pláty, hlavičky česneku rozřízněte. Vše poskládejte kolem kuřete. Podlejte ho trochou vody a dejte péct do trouby, dokud není zlaté a kůrka křupavá. V průběhu pečení přelévejte kuře výpekem.

Kuře s nádivkou
Autor: Shutterstock.com
S nádivkou

Potřebujete pro 4 až 6 osob

1 celé kuře
50 g slaniny
1 cibuli
300 g kuřecích jater
1 mrkev
4 starší housky
4 stroužky prolisovaného česneku
hrst nasekané petrželky
2 snítky rozmarýnu
2 vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

Játra zbavte blan a nakrájejte je na malé kousky. Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nasekejte a slaninu nakrájejte. Housky nakrájejte na kostičky. Na oleji na pánvi opečte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte cibuli, mrkev a vše krátce opečte. Přidejte játra, housky, opepřete, osolte a dochuťte muškátovým oříškem. Směs stáhněte z ohně, přidejte nasekanou petrželku, rozmarýn, česnek a vejce. Dobře promíchejte. Nádivkou naplňte opláchnuté kuře a otvor stáhněte párátky. Kuře osolte, opepřete a podlejte trochou vody. Dejte ho péct do trouby a v průběhu pečení přelévejte výpekem.

S červenou paprikou a bramborami

Potřebujete pro 4 osoby

1 menší kuře
1 lžíci červené papriky
2 stroužky česneku
sůl, olej na potření
700 g brambor
2 lžíce másla
vývar na podlití

Postup

Kuře opláchněte, potřete olejem, osolte a posypejte červenou paprikou. Brambory překrojte na poloviny a dejte je do velké mísy. Přidejte rozpuštěné máslo, prolisované stroužky česneku, podle chuti můžete přidat i bylinky. Kuře vložte do pekáče, kolem něj poskládejte brambory a podlejte vývarem. Pečte asi hodinu, v průběhu pečení brambory obracejte a kuře přelévejte šťávou.

Falešná kachna
Autor: Shutterstock.com
Falešná kachna

Potřebujete pro 4 až 6 osob

1 celé kuře nebo 8 stehen
500 ml černého piva
sůl, pepř
tuk na vymazání pekáče

Postup

Kuře opláchněte, osušte a naporcujte. Pak jednotlivé kousky osolte a opepřete (můžete přidat i kmín), vložte do tukem vymazaného pekáče a zalejte černým pivem. Pečte v rozpálené troubě přibližně 40 minut. V průběhu pečení podlévejte maso výpekem. Hotovou „kachnu“ podávejte se zelím a knedlíkem.