1. Nevadí, že je počítač stále zapnutý

Zapnutý počítač chleba sice nežere, ale elektřinu ano. A ne málo. Notebooky jsou šetrnější, ale klasické stolní počítače s obrazovkami bývají hladové. Nechávat ho pořád zapnutý je tedy špatně. Pokud ho nechcete často vypínat, naučte se ho alespoň správně uspat, tedy uvést do režimu spánku. „Běžný úsporný režim nestačí. Počítač v něm stále spotřebovává až 70 % elektrické energie oproti plnému provozu,“ varuje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

2. Nabíječku klidně nechte v zásuvce

Nabíječka stále píchnutá do zásuvky dál spotřebovává energii, zahřívá se a vás to stojí peníze. Může vás to stát i 10x více energie, než je potřeba na jedno nabití telefonu. Stejně to platí pro nabíječky tabletů, foťáků i všechny další. Netopte si doma nabíječkou a radši ji po nabití ze zásuvky vytáhněte nebo používejte vypínací zásuvky.

3. Prázdná lednice může jet na maximum

Prázdná lednice je nesmysl stejně jako lednice nacpaná k prasknutí. Ideální je lednici rovnoměrně zaplnit zhruba ze dvou třetin. Pokud je vaše lednice moc velká, raději ji prodejte a pořiďte menší. Lednici také nenastavujte na maximální chlazení v obavě, že se vám draze nakoupené potraviny zkazí. Ideální teplota je okolo 6 °C a obvykle na ni stačí základní stupeň chlazení. Pokud ne, tak možná stojí u topení, sporáku nebo vedle myčky a to snižuje účinnost chlazení.

Nechce se vám vypínat spotřebiče? Tak si pořiďte vypínací zásuvku. Na všechny bude stačit jedno tlačítko.
Autor: Shutterstock.com
4. Vypnuté DVD a televize nic nestojí

Máte pocit, že když spotřebič vypnete, tak vás nic nestojí? Chyba lávky. DVD, televize, mikrovlnka… Naprostá většina spotřebičů je i po vypnutí v takzvaném pohotovostním režimu, kdy stále odebírají elektřinu. Po troškách, ale vytrvale každou minutu ve dne i v noci a po celý rok. „Je to neuvěřitelné, ale provoz spotřebičů ve standby režimu nás v domácnosti vyjde i na tisíce korun ročně,“ říká Tomáš Suchý. Obzvlášť u starších spotřebičů je pohotovostní režim energeticky náročnější a může být i 20 wattů. U nově pořizovaných by pak měl být maximálně okolo 1–2 wattů. Pro stávající spotřebiče si pořiďte vypínací zásuvky a smiřte se s tím, že správný čas vám budou říkat hodiny na zdi. Na každém spotřebiči je mít nemusíte.

5. Vysloužilá televize je ještě dobrá

Není potřeba mít nejnovější a největší televizi na trhu. Ale pokud máte televizi rádi zapnutou celý den jako zvukovou kulisu a třeba jich doma máte i více než jednu, může se vám to za rok docela prodražit. Staré obrazovky (CRT) jsou o 70 % náročnější než LCD se stejnou úhlopříčkou.