1. Proti ulepeným rukám

Když zaděláváte klasické bramborové těsto z vařených brambor a chcete z něj tvarovat knedlíky nebo krokety, velmi často se lepí. Vyzrajete na to jednoduše, když ho dáte a chvíli do ledničky. Tam ztuhne a už se nelepí. Nemáte chladničku po ruce? Tak si zkuste ruce natřít tukem. Pak už se vám při zpracování bramborového nebo kynutého těsta na ruce nic lepit nebude.

2. Když kynuté nekyne

Někdy se může stát, že kynuté těsto nekyne. Většinou je chyba v teplotě. Aby takové těsto dobře nabylo, musí být všechny přísady nahřáté. Když přidáváte mléko, musí být vlažné. Zpracované těsto pak přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo. Třeba na radiátor nebo do mírně vyhřáté trouby. Při pečení vám těsto na povrchu nebude rychle červenat, když do vejce na potírání přidáte lžičku citronové šťávy.

3. Jak na lesklé listové

Dnes už dělá listové těsto doma málokdo. Většinou ho koupíme zmrazené. Ale i takové může upečené vypadat skvěle. Aby se lesklo, je dobré ho před pečením potřít rozšlehaným vejcem a krátce před dopečením lehce pocukrovat cukrem moučkou. Roztaví se a trochu zkaramelizuje, takže povrch má pak vysoký lesk. Těsto na štrúdl se nebude trhat, když do něj přidáte trochu octa.

4. Trik na kypré dorty

Chystáte se péct ořechový dort, ale ten minulý byl takový tužší? Nevadí, tentokrát to bude lepší. Vtip je v tom, že do těsta přidáte hrst jemně prosáté strouhanky pokapané rumem. Kouzelnou ingrediencí obohacený dort bude kyprý a krásně voňavý.

5. Jak na piškot a palačinky

Když se vám náhodou stane, že máte piškotového těsta méně, než byste potřebovali, nikdy ho nenastavujte mlékem. Zbytečně by vám zřídlo. Lepší je obyčejná vlažná voda. Chcete jemnější a nelepivé palačinkové těsto? Tak do něj přidejte lžíci oleje.