Nechte ji dozrát

Pozor, abyste ji nezačali sklízet příliš brzy. Ten pravý čas u cibule z přímého výsevu, který je ke skladování nejvhodnější, nastává koncem léta. Obvykle je to v srpnu až v září, příbližně pět měsíců od výsevu. Poznáte to tak, že víc než polovina rostlin bude polehlá, nať zežloutne a začne usychat. Ze země vytažená cibule pak musí mít zlatohnědou šlupku.

Hlízy nepoškoďte

Nať sklizené cibule neodřezávejte, neukrucujte. Počkejte až sama úplně seschne. Nabalenou hlínu z hlíz pak nikdy neoklepávejte ani neseškrabujte, mohli byste je poškodit a zkrátit tak dobu skladovatelnosti. Poškozená cibule totiž začne snadno hnít. Až půda oschne, sama opadá a zbytek následně opatrně dočistíte teprve v okamžiku, kdy bude cibule úplně suchá a připravená k uskladnění.

Dobře ji usušte

Důležité je sušit cibuli opatrně a pomalu. Počítejte se třemi až čtyřmi týdny. Jen tak zabráníte rozvoji plísní. Když vám to počasí dovolí, nechte sklizenou cibuli vyschnout několik dnů rozloženou přímo na záhonu. Pokud je půda vlhčí, můžete použít otočené plastové přepravky. Při nepříznivém počasí pak sklizenou cibuli raději sušte rozloženou na dřevěných lískách někde pod střechou nebo v dobře větrané místnosti.

Zapleťte ji do copů

Nejlepším způsobem, jak usušenou cibuli skladovat, je svázat ji do copů. To věděly už naše prababičky. Takto uskladněná dlouho vydrží, působí dekorativně a navíc nezabere příliš místa. Je ale třeba, aby vysušená nať byla pevná a silná. Opatrně odstraňte špinavé svrchní slupky a cibuli spleťte. Další možností je svázat ji do svazků po maximálně deseti až patnácti kusech a zavěsit na suchém chladném místě.

Uložte ji do chladna

Když nemáte možnost či místo, kde skladovat cibuli zavěšenou, nebo se vám jen nechce ji vázat, zaschlou nať ukrouťte a ušpiněnou vrchní slupku opatrně odstraňte. Jakkoliv poškozené hlízy bez milosti vyřaďte a rychle je spotřebujte. Ke skladování nejsou vhodné. Uložte jen ty pevné a tvrdé. Ty skladujte v temnu v dřevěné bedýnce nebo plastové přepravce na co nejchladnějším suchém místě. Ideální je dobře větraný sklep nebo špajz.

Můžete ji také nasypat do síťky a zavěsit do prostoru. Zapamatujte si, že nízké teploty snáší uskladněná cibule mnohem lépe než ty vysoké. Této zelenině vůbec nevadí teplota pohybující se okolo 1 až 2 °C. Pozor ale, aby neomrzla.