Je to v podstatě druh ovocného džemu, který si zachovává svěží chuť vína, ale je bez alkoholu. Jeho výroba je velice jednoduchá, obzvlášť pro vinaře, kteří vyrábějí víno, a vylisovat mošt pro ně není žádný problém. „Ale ani v běžné domácnosti není nijak složité získat šťávu z hroznů, například pomocí odšťavňovače,“ říká Milada Válková, výrobkyně hroznového želé, „kuličky vína můžeme také jen tak vymačkat, scedit a poté nechat v chladnu odstát a odkalit.“
To sice není nezbytnou podmínkou pro další práci s moštem, pokud ovšem kal v moku necháme, promítne se to i do výsledného výrobku. Čiré želé je zkrátka na pohled lákavější než to lehce zakalené. „Zbytek moštu s kalem můžeme klidně vypít, není na tom nic špatného, jen je tam více vlákniny,“ vysvětluje paní Válková.
Dokonalý videonávod, jak pěstovat hlívu ústřičnou doma na kusu dřeva
O tom, že hlíva ústřičná je skvělá, chutná a ještě je pro zdraví blahodárná houba, toho již bylo řečeno a napsáno mnoho. To, že se dá za určitých podmínek…celý článek
Dalšími surovinami nezbytnými pro výrobu této delikatesy jsou již jen cukr, pektin a kyselina citronová. „Hroznový mošt nalijeme do hrnce, mezitím smícháme cukr s pektinem a tuto směs pak nasypeme do moštu. Pořádně rozmícháme a dáme vařit, aby se cukr rozpustil,“ popisuje svůj postup výroby odbornice, „vaříme celkem asi pět minut a nakonec ještě přidáme trochu kyseliny citronové, pomocí které redukujeme kyselost, a dovaříme.“ Hotové želé se nalije do čistých zavařovacích sklenic a nechá se ztuhnout.
Jak vyrobit domácí hroznové želé Prima TV/BPŽ
S hroznovým želé si kuchařky můžou opravdu vyhrát. Nejen s jeho barevností, což se samo nabízí, ale lze experimentovat i s různými odrůdami vína, jejichž jemné chuťové a aromatické odlišnosti se do želé přenesou, nebo s bylinkami, které se do želé přidávají. „Při výrobě želé využívám své bylinné zahrádky. Chuťově se mi osvědčilo želé s mátou, se šalvějí, s levandulí,“ dělí se o svou zkušenost Milada Válková. Želé můžeme vyrobit dokonce i z vína. „To už má potom ale úplně jinou chuť, protože jeho základ tvoří alkoholický nápoj, je výraznější a lehce navinulé.“
Svou lahodnou, ovocnou chutí připomíná želé spíše hroznový mošt než samotné víno, ale díky své jemné chuti má velice široké kulinářské uplatnění – dá se jíst k sýrům, k paštikám, lze jím nahradit brusinky na svíčkovou, přidat do různých marinád na maso, namazat lívance či palačinky nebo mlsat prostě jen tak jako klasickou zavařeninu s rohlíkem či chlebem. Sklenička pěkně zabaleného hroznového želé může být také originálním „jedlým“ dárkem.
Celý pořad VÁŠ PRIMA RECEPTÁŘ sledujte v neděli 6. listopadu v 11.55 na Primě.
Video: Jak si doma vyrobit vazbu na dušičky
Neutrácejte peníze za drahé dekorace v obchodech. Téměř vše, co potřebujete, najdete v lese. Stačí trocha šikovnosti a dekorace na dušičky je hotová.…celý článek
VIDEO: Jak naporcovat kuře a připravit z něj čtyři skvělé večeře
Máte na stole celé kuře a lámete si hlavu, co s ním? Je toho spousta. Z jednoho kuřete totiž připravíte několik chodů a ani jeden nebude ošizený. Jak…celý článek