Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Úklid na poslední chvíli: Vyhněte se chybám při luxování!

/
  • Úklid
    21. prosince 2017 ● 06:00

    Myslela jste si, že na luxování není nic těžkého? Ale kdeže! Když ovšem dodržíte pravidla, nebudete muset ten otravný přístroj brát do ruky tak často.

  • 1.

    Začněte utíráním

    Dřív, než se pustíte do samotného luxování, je dobré v místnosti utřít prach. Proč to dělat, když se chystáte luxovat? Protože jinak by byla vaše práce k ničemu. A zbavte se prachu úplně všude, protože ve chvíli, kdy byste neutřela prach z nábytku, začal by pokojem vířit a jen, co byste vysavač vypnula, mohla byste se do práce pustit znovu.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Uvolněte cestu

    Otravné narážení vysavače do židlí, křesel, koše na prádlo… To známe všechny. Když si ale uvolníte cestu dopředu, půjde vám práce mnohem rychleji a hlavně budete mít jistotu, že se zbavíte prachu i v těch nejtemnějších zákoutích domácnosti. Protože – co si budeme povídat – jakmile není na špínu v rohu vidět, míváme pocit, že tam se uklízet nemusí.

    Vysávání
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Chyťte ho

    Je jen málo otravnějších věcí než tahat za sebou ten podivný přístroj, který do všeho naráží, jeho šňůra se vám motá pod nohy a všude se zasekává. Jednoduchá rada – zvedněte vysavač do ruky a namísto tahání za sebou ho noste. Kromě úklidu navíc ještě posílíte ruce.

    Jak doma luxovat co nejefektivněji?
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Správným směrem

    Důležitý je směr, kterým se s vysavačem vydáváte. Většina z nás začíná u dveří, tedy tam, kudy do místnosti vejdeme. Přitom by se správně mělo začínat z druhé strany místnosti a pokračovat směrem ven.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Zlatá rutina

    Jak luxování co nejvíce zkrátit, abyste jím netrávila mládí? Vysávejte pravidelně. Pak se totiž dostanete do fáze pouhého udržování pořádku. Ideální je dvakrát týdně bez ohledu na to, jestli máte pocit, že to ještě není nutné.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Seznamte se

    K většině vysavačů patří i různé nastavitelné kartáče, které můžete vyměňovat. Nebojte se ohnout v zádech a nástavce měňte a upravujte podle typu povrchu, který zrovna luxujete. Půjde vám to lépe, a navíc nepřenesete nečistoty z podlahy, které se drží na kartáčích, třeba na gauč.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 7.

    Úzce a dlouze

    Žádné zmatené hrkání sem a tam. Aby se vám podařilo vyluxovat skutečně důkladně a nevynechala jste ani kousek, musíte být důsledná. Dělejte dlouhé tahy dopředu a dozadu, které se budou navzájem překrývat, a takto pokračujte přes celou místnost.

    ....
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Velké kusy pryč

    Proč byste měla před luxováním projít byt se smetáčkem a lopatkou, když se dá všechno vysát? Protože i když k luxu nemáte úplně milostný vztah, přece jen byste o něj měla pečovat. A větší kusy, které se válejí po zemi, jako jsou listy květin, chipsy nebo hrudky z kočičího záchodu, by mohly přístroj poničit.

    Mazlíček
    Autor: shutterstock

  • 9.

    Do poloplna

    Sáček na nečistoty by nikdy neměl být úplně plný. Protože čím méně vysavač čistíte, tím je pomalejší. Ideálně měňte sáčky, případně vysypávejte vnitřek přístroje ve chvíli, kdy je z poloviny až tří čtvrtin plný. Pokud na to budete myslet, nikdy vám nebude chybět rezerva.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy