Pro časově a pracovně vytížené lidi, ale i pro sklerotiky jsou nejvhodnější rostliny, které vyžadují jen minimální péči a které nelze téměř zahubit. Při jejich nákupu se můžete inspirovat naší nabídkou. K odolným rostlinám, které přežijí nevhodné podmínky, nepravidelnou zálivku nebo nulovou výživu, patří hodně sukulentních nebo tučnolistých rostlin. Náleží k nim i voskovka, zamiokulkas, tlustice, pryšec označovaný jako trnová koruna, tenura, neboli tchynin jazyk, fíkus nebo aloe vera. K pokojovkám s klasickými listy se řadí třeba filodendron, šplhavník známý jako scindapsus nebo lopatkovec či šefl era. A které další rostliny k interiérovým nezmarům ještě patří?

Vděčný zelenec

Zelenec chocholatý má rád dostatek rozptýleného světla, ne však přímé slunce. Dopřejte mu i vydatnou zálivku a rosení. Vůči suchu je sice odolný, suchý vzduch ale způsobí hnědnutí a usychání konců listů. Ocení středně těžký substrát, humózní a propustný s drenáží proti přemokření, od jara do podzimu jednou za 14 dní přihnojení a občasné osprchování vlažnou vodou. Potřebu zálivky signalizuje rostlina ztrátou sytě zelené barvy. Dobře rostlý exemplář tvoří bohaté trsy pruhovaných lesklých listů a nejlépe vypadá v závěsných nádobách nebo na vyvýšeném místě. Množení je nejsnazší ze šlahounů, z nich stačí mladé rostlinky oddělit a nechat je zakořenit ve vodě, možné je také dělení trsů. Zajímavostí je, že zelenec zbavuje vzduch v místnosti toxických látek a některých choroboplodných zárodků.Zelenec dobře snáší vysoké teploty v létě a nízké v zimě. Prosperuje i v deseti stupních, třeba na chodbě.

Efektní ripsalis

Nevypadá jako kaktus, ale je to kaktus. Tato bizarní rostlina vytváří převislé článkovité stonky trávově zelené barvy, které mohou být i více než metr dlouhé. Vhodné jsou pro ni proto závěsné květináče. Ripsalis potřebuje jen světlé místo bez přímého slunce a teplota v pokoji by v sezoně neměla překročit 25 °C a substrát by měl být vzdušný, určený k pěstování sukulentů a s kousky polystyrenu a rašeliny. Zálivka se doporučuje spíše mírná, max. jednou týdně. V létě lze rostlinu letnit. Ripsalis rozkvétá koncem zimy drobnými bílými květy. Po narašení m poupat přestěhujte rostlinu do teplejší místnosti a vydatněji ji zalévejte. Od února do konce léta je možné ji také začít jednou za dva až čtyři týdny přihnojovat -bude pak mít pěkně sytou barvu. Množí se řízkováním.Poroste vám i u okna vedoucího na sever a zalévat chce jen jednou týdně.

Nenáročný rozchodník

V létě mu stačí mírná zálivka, v zimě jen občasné navlhčení. Při přelití, přeschnutí nebo velkých výkyvech teplot spodní listy žloutnou a opadávají, a stonek tak vyholuje. Rozchodník má rád slunce až polostín, během sezony je možné ho letnit a mírně přihnojovat každé čtyři týdny. Přehnojení způsobí změnu zbarvení. Ideální přezimování je při 5 až 10 °C, rostlina zvládá ale i přezimování v teple, zkracuje to však její životnost. Rozmnožit ji můžete stonkovými řízky nebo zasazením jednotlivých listů do substrátu pro kaktusy. Do závěsných nádob je vhodný rozchodník Sedum morganianum s převislými stonky hustě porostlými ojíněnými listy. Vzpřímený růst vykazuje S. rubrotinctum s listy, které se na slunci zbarvují do červena, nebo S. pachyphyllum, jehož dužnaté listy mají červenou špičku.
Pochází z Mexika, takže je zvyklý na nedostatek vláhy a dobře snáší i suchý vzduch.

Jaké další rostliny si můžete pořídit, protože nejsou náročné na péči? Dočtěte se v lednovém čísle magazínu Blesk Hobby, které je právě na stáncích

Hobby, lednové číslo 2018
Autor: Blesk Hobby