Pro zimní pěstování v bytě se hodí bylinky, které v našich podmínkách přetrvávají zimu venku po několik let. Nemají zvláštní nároky a jejich vypěstování zvládne i začátečník.

Potřebují pouze světlo na okenním parapetu, vhodný truhlík nebo květník a zahradní zeminu. Nemusíme se bát ani chladnější místnosti, teplota pro růst postačí v rozmezí patnácti až dvaceti stupňů, noční teploty v místnosti by neměly klesnout pod deset stupňů.

Zaléváme vlažnou vodou ráno, občas místo zálivky rostliny orosíme – zbavíme je tak prachu, který se na nich v místnosti usazuje a stěžuje jim dýchání. Přihnojovat bylinky nemusíme, protože živiny jim postačí až do jara. Potom některé z nich můžeme vrátit na zahradu nebo na balkón

Pažitka

V době, kdy nemrzne, vyryjeme část sestřiženého trsu pažitky – mělo by v něm být alespoň dvacet cibulek. Na dno květníku dáme drenáž (keramzit, písek, štěrk) a pažitku zasadíme do připravené zeminy tak hluboko, jak byla v záhonu. Mírně zalijeme a postavíme na světlé místo. Neseřezáváme celý trs naráz, pokud předpokládáme větší spotřebu, dáme si do truhlíku více trsů nebo osadíme více květináčů.

Kudrnka

Před příchodem mrazů vyryjeme ze záhonu asi pět rostlin kadeřavé petrželky, kterým ponecháme jen středové lístky. Do přiměřeně velkého květináče dáme opět na dno drenáž a zasadíme rostliny. Postavíme na světlé místo a zavlažujeme podle potřeby. V průběhu zimy se dá přirychlená nať seřezávat třikrát až čtyřikrát.

Nať můžeme získat i z petržele kořenové: vrcholový odřezek dáme do mělké misky či talířku s vlažnou vodou, jež doplňujeme podle potřeby. Brzy vyraší nové listy (stejným způsobem získáme i celerovou nať), které mají vysoký obsah vitaminů A,B i C a sloučenin železa, vápníku a hořčíku.

Řeřicha setá

Řeřicha představuje snadný způsob, jak si v zimě obstarat vitaminy. Rostlinky během několika dnů dorostou rostlinky výšky šest až deset milimetrů a dají se sklízet.

Na rozdíl od předešlých rostlin si ji vypěstujeme ze zakoupených semínek, která sejeme hodně hustě. Potřebujeme plochou nádobu (talíř, misku, polystyrenový tácek), kterou naplníme substrátem. Drobounké semeno vyklíčí velmi rychle, nepotřebuje vysokou vrstvu zeminy, dá se pěstovat i na buničině.

Pozor ale na přeschnutí, jakmile klíčky zaschnou, škoda je definitivní a nic už semínka neoživí. Jako dobrý pomocník pod substrát nebo buničinu použijeme aranžovací hmotu pro živé rostliny (oasis), která nasaje vodu a déle drží vlhkost.

Meduňka

Na parapetu můžete dokonce pěstovat i vytrvalou bylinu s typickou vůní a chutí citronu. Ta je skvělá nejen na čaj, který je dobrý pít při prochladnutí či chřipce, ale hodí se také k okořenění drůbežího i vepřového masa, do bílých omáček a majonézy nebo do ovocných salátů.

Až nebude půda zmrzlá, vyryjeme menší trs a zasadíme ho do většího květináče, který umístíme na okno v teplé místnosti s dostatkem světla. Přihnojovat meduňku nemusíme, jen pokud ji chceme pěstovat v bytě celoročně; pak ji hnojíme od února ve čtrnáctidenních intervalech plným hnojivem.

Zkuste i další bylinky

Bylinek vhodných k pěstování v bytě přes zimu je víc druhů, příští rok můžete vysadit třeba rozmarýn, tymián nebo kerblík. Pokaždé docílíte v kuchyni jiné chuti a vůně při přípravě jídel a celou zimu pak budete mít něco pro zdraví i pro radost.