„To přece není žádný rum, ani chuťově nemá s těmi pravými nic společného,“ směje se Milan Háva. Jak vysvětluje, název rum smí používat jen takové destiláty, které jsou vypálené z melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. A proč mu tak chutnají?

„Podívejte se třeba na vodku. To je vlastně jenom líh, všechny jsou si chuťově podobné. Ale rumy chutnají každý jinak, jsou to nápoje s charakterem,“ zdůrazňuje. „Když se některého z nich napiju, okamžitě se mi vybaví Karibik s jeho vůněmi a pohodovými lidmi,“ říká zasněně.

Pokaždé je to něco jiného…

Mezi unikáty patří i unikátní čtvrt století stará jamajská Coruba.
Autor: Jaroslav Volný
Většina producentů rumu se nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, například Austrálie, Indie, ostrov Reunion či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou však Antily, kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

A například v Kolumbii platí, že rum musí mít aspoň 50 procent alkoholu. V sousední Venezuele už ale stačí 40 procent. V Mexiku se zase za rum smí označovat jen to, co zrálo v sudech aspoň 8 měsíců, kdežto třeba v Dominikánské republice to musí být rok a ve zmíněné Venezuele dokonce dva roky…

Sbírce věnuje všechen volný čas

Cesta kolem světa za pár minut: Ze Španělska na Bahamy, a odtud přes Kubu na Jamajku!
Autor: Jaroslav Volný
Každá jeho dovolená je teď vlastně loveckou výpravou za rumem. Nejvíc ho zajímá právě Karibik a střední Amerika. „Jsou to kolébky tohoto nápoje. Víte, že třeba takové Mexiko vyrobí ročně víc rumu, než své slavné tequily? Jediné, co mě mrzí, že jsem ještě nebyl na Kubě, která je svými rumy proslulá. Nu, i v tomto případě  kovářova kobyla chodí bosa,“ posteskne si.

V jeho sbírce ale kubánské rumy samozřejmě nechybí. Stejně jako ty z opačného konce světa. Pyšní se například rumy z Thajska i z Austrálie. A pátrání po vzácných kouscích věnuje dál všechen svůj volný čas. K těm patří třeba lahve 18ti a 25tiletého jamajského rumu Coruba.

Nejvzácnější úlovek Hávovy sbírky: Kolekce 4 rumů Pirates Legend. Na světě jich je jen pár desítek, v Česku dvě...
Autor: Jaroslav Volný
„Spoustu času trávím na internetu, komunikuji s dalšími sběrateli na celém světě i s majiteli ronerií, tedy rumových barů. Je to ale náročné, z tisícovky internetových adres uspěju tak na dvou až třech,“ podotýká. A jeho nejvzácnější úlovek? „Tím je kolekce 4 lahví rumu Pirate Legends. Je to limitovaná série a v Česku jsou tyto kolekce jenom dvě. Ta moje a člověka, který mi ji dovezl,“ vysvětluje.

Přítelkyně ho se sbírkou vystěhovala, ale ochutnává ráda

Sběratelova žena Lucia se jeho vášni nebrání: "Moc ráda ty rumy ochutnávám," směje se.
Autor: Jaroslav Volný
Co říká sběratelské vášni Milana Hávy jeho přítelkyně Lucia? „Už jsem těch lahví měli plný obývák, tak jsem mu řekla, ať se s tím už vystěhuje. Nakonec jich většinu odvezl do baru  Zum Zum v  Žitné ulici, ze kterého je teď vlastně díky jeho sbírce jediná ronerie v Praze. Ale ať  rumy sbírá dál, já je moc ráda ochutnávám,“ směje se Lucia.
Fotogalerie
9 fotografií