V Rusku už několik let vypravují v době houbařské sezóny z Moskvy speciální vlaky, mířící do okolních lesů. Stovky cestujících pak vyrazí hledat houby. Není to pro ně ale hobby, sběrem hub se snaží přivydělat k hubené výplatě alespoň pár rublů navíc…

Ceny hub od 30 Kč do 4 500 korun

Zvláště ceněné jsou pravé hřiby, a těch letos roste!
Autor: Fr. Plešingr
Stejný trend se začíná projevovat i v Česku. A v těchto dnech běží výkup hub na plné obrátky. Někteří z nákupčích dokonce s dodávkou, naloženou přepravkami, přijedou rovnou až k lesu. „Nemám čas, právě nakládám bedny na auto,“ odbývá jeden z nich dotaz, za kolik houby prodává dál. Na stejnou otázku odmítají odpovídat i další, kteří se výkupem hub zabývají.

Dobrý výdělek je to ale i pro sběrače, zvlášť teď, když houby rostou všude a 980235:gallery:true:truev obrovském množství. Ceny se různí, mění se podle místa i momentální nabídky. Začínají na 30 korunách za kilo, ale z čerstvých hub nejvíce dostanete za lišky (130 – 180 Kč/kg) a  praváky (240 – 600 Kč/kg podle kvality).

Vůbec nejvyšší výkupní cenu na internetu nabízejí za houby stránky Dobrehouby.cz  společnosti Holoubek & pravnuci s.r.o. (tady také najdete, jak by měly vykupované houby vypadat). Za kilo sušených hub tady nabízejí až 4 500 korun! „Jde ale o sušené smrže,“ upřesňuje Pavel Hiršl z této společnosti. A těch moc zase nenajdete.

Většina hub skončí v jižní Evropě

Část vykoupených hub zpracuje český potravinářský průmysl, většina ale míří na jih Evropy, především do Itálie. Tam si jídlo bez hub snad ani nedovedou představit, sami Italové ale na houby moc nechodí. Rádi si připlatí za to, že je za ně nasbírají houbaři v Polsku, Rusku a teď už i v Česku…

973006:gallery:true:true

Fotogalerie
3 fotografie