Jak dlouho houbaříte?
"Od tří let."
Kdo vás naučil poznávat houby?
"Chodila jsem na houby s rodiči, babičkou, učila mě prostě celá rodina."
Stalo se vám, že jste se někdy spletla a mále přiotrávila rodinu?
"Naštěstí ne (smích). A houbama by to bylo moc nápadné."
Chodíte na houby raději sama, nebo „v týmu“? Houbaří už i syn?
"Všechno má svoje, když si potřebuji vyčistit hlavu, tak chodím sama. Ale jinak se synem Kubou, to je skvělý parťák. Akorát to má jednu nevýhodu, sbírá i ještěrky, brouky, pavouky ..."
Jak často vyrážíte do lesa?
"Když je houbové období a čas mi dovolí, tak každý den."
Které lesy máte raději? Listnaté, nebo jehličnaté?
"Smíšené."
Křemenáče zaplavují Kanadu, smršť praváků u Prahy!
To se mu to sbírá, povzdechne si nejeden český houbař nad fotkami stovek křemenáčů a praváků, které poslal čtenář Blesk.cz až z daleké Kanady. „V provincii…celý článek
Kam na houby nejčastěji chodíte?
"Do Říčan a do Jevan. Mám tam svoje místa. Ale nedávno jsem byla u kamarádky v Jablonci a tam jsme taky hodně našli."
Podařilo se vám v lese dokonale zabloudit?
"Podařilo, protože mám špatný orientační smysl. Do lesa bez mobilu nevyjdu a když je nejhůř, tak hned volám."
Prozradíte čtenářům místa, kam se dá jít "najisto"?
"Párkrát v životě jsem to několikrát prozradila svým kamarádům, a pak tam stála fronta aut. Takže už nikdy (smích)."
Kterého úlovku si ceníte nejvíce?
"Z každého nálezu se raduji a tím si stejně jako smíchem prodlužuji život."
Jaké houby považujete za nejlepší, nejchutnější a jak je nejraději připravujete?
"Určitě skvělý je kotrč nebo masáky, protože z těch je nejlepší držkovka. Hřiby jsou výborné do bílé omáčky, lišky na másle a taková kulajda, no prostě každá houba má svoje."
Recept na kulajdu podle Venduly Auš Svobodové:
Co budete potřebovat:
- Hřib čerstvý 200 g
- Brambory rané 5 ks
- Zakysaná smetana 1 kelímek
- Smetana na vaření 10 % 1 kelímek
- Vejce 10
- Máslo 150 g
- Olej 60 ml
- Bobkový list 2 ks
- Nové koření 1 g
- Pepř 1 špetka
- Sůl 1 špetka
- Vegeta 5 g
- Chilli koření 1 špetka
- Ocet 5 ml
- Citrón 40 g
- Mouka 1 hrst
- Houbové koření 3 g
Postup přípravy:
Nakrájené houby osmažíme na oleji a kousku másla, syrové brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme houbovým bujónem, vaříme do změknutí, potom přidáme zakysanou a obyčejnou smetanu rozšlehanou s hladkou moukou, odstavíme a přidáme celá rozklepnutá vejce, až dojdou, přidáme ocet a citrón, dle chuti okořeníme.
Našli jste rekordní úrodu hub nebo kapitální či vzácné kousky? Pochlubte se ostatním čtenářům Blesk.cz. Pošlete jejich fotky s popisem kde a kolik jste jich našli na adresu hobby@blesk.cz. Všechny vaše úlovky zveřejníme!
Houbařská mánie začala, na hříbky s kosou!
Houbařům konečně začínají ty pravé žně! Lesy po dlouhých týdnech sucha žíznily, ale plačtivé počasí posledních dnů dokázalo své. Podhoubí se rychle…celý článek