Chřest, latinsky Asparagus, je oblíbenou jarní lahůdkou. Jedná se vytrvalou bylinu, ze které se na jaře sklízení pouze mladé výhonky. Původně byl chřest pěstován v oblasti Blízkého východu, odkud se později začal dovážet do evropských zemí. Dnes však není výjimkou jeho pěstování i v zemích s mírnými klimatickými podmínkami. Vynikající chřest můžete proto zakoupit i od českých výrobců.

Asparagust, lidově špargl, je mimo lahodnou chuť, oblíben také pro své vynikající léčivé účinky. Je bohatý na vlákninu, kyselinu listovou, riboflavin, esenciální oleje a hlavně vitamíny. Obsahuje betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamín C,E, K. Také je dobrým zdrojem stopových prvků – jód, zinek, selen, hořčík, draslík, vápník a fosfor.
Díky tomuto složení chřest pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.

Pozor na čerstvost!

Na světě existuje více jak 300 druhů chřestu. V českých obchodech však seženete pouze tři druhy, které jsou vhodné ke konzumaci. Rozlišíte je snadno podle barvy na zelený, bílý a světle fialový. Že je chřest čerstvý, poznáte podle pevnosti stonků. Spodní část stonků by neměla jít ohnout. Také by měl mít svěží barvu a celkově by neměl působit zvadle.

Na českém trhu se nejčastěji setkáte s bílým a zeleným chřestem.
Autor: Profimedia.cz

Jak si na něm nejlépe pochutnat

Špargl se dá zpracovat mnoha způsoby. Výborný je jako příloha k masu, či hlavní chod s holandskou omáčkou. Také jej můžete přidat do těstovin či rizota. Nebo si z něj připravit výbornou polévku. Oříškem někdy bývá, jak chřest správně zpracovat. Připravili jsme proto pár rad, které vám usnadní přípravu chřestu.

 

  • Nejkvalitnější a chuťově nejlepší je zelený chřest. Jeho příprava je také snadnější protože nepotřebuje loupat celé stonky, ale pouze dolní část (cca 2 cm). U bílého chřestu musíte oloupat celý stonek.
  • Před oloupáním však odkrojte dolní část stonku (cca 1 cm), která bývá z celého chřestu nejtvrdší a mnohdy ani při vaření nezměkne.
  • Do velkého hrnce (tak aby se tam chřest vešel a nebyl ohnutý) vlijte vodu, osolte a přidejte kousek másla. A přiveďte k varu.
  • Do vařící vody vhoďte chřest (nožičkami dolů, špičky mohou lehce vykukovat). A vařte cca 3 – 4 minuty na skus. Chřest by neměl být příliš měkký, ztratil by svoji chuť. Pokud chcete chřest dále zapékat či přidávat do těstovin, pak jej vařte raději 2 – 3 minuty.
  • Chřest je opravdovou lahůdkou. Zkuste z něj připravit třeba polévku.
    Autor: Profimedia.cz