Sám sobě zákazníkem aneb první korálovka

Před nástupem do firmy jsem si myslel, že spoustu věcí vím, koneckonců zkušenosti s terarijními zvířaty, zejména gekony, jsem měl už z dřívějška. Opak se ukázal být pravdou a já musel konstatovat slavnou poučku – vím, že nic nevím. Zvířat, která jsme na prodejně nabízeli, a o kterých jsem se musel hodně naučit, bylo mnoho. Mimo jiné hadi. Byť jsem dříve pracoval s ještěrkami a gekony, s hady jsem měl nulové zkušenosti a tak jsem péči o ně uvítal. Brzy mě začali fascinovat a tak když jsme jednoho krásného dne dostali na prodejnu korálovky Lampropeltis triangulum hondurensis, bylo jasné, že budeme mít doma nové zvíře. Jejich plamenné červenooranžové zbarvení bylo jako zaklínadlo – prostě jsem ji musel mít. A tak se v naší domácnosti vyskytla první korálovka.

Autor: Pet Center

Jeden je málo, dva dělají společnost…

Korálovka, kterou jsme proaktivně a pro snadné zapamatování pojmenovali prostě Korálovka, se stal ozdobou obýváku – dostala krásné terárium a každodenní obdiv. A zatímco já rostl kariérně, Korálovka rostla v teráriu, až jsme jednoho dne zhodnotili, že bude už potřebovat větší. I stalo se. Dostala ještě větší a hezčí terárium a k tomu pravidelnou denní dávku obdivu. Tím ovšem vyvstala otázka co s prázdným malým teráriem. Problém jsme vyřešili bez dlouhého váhání a tak k původní samici přibyl ještě samec a měli jsme korálovky dvě. Dnes máme 2 samce a 3 samice, včetně té původní. Syndrom prázdného terária už ale dokážeme zvládat i jinak.

A k čemu tolik hadů?

To se mě občas ptala sousedka – moc milá paní, chodila k nám do obchodu a hadi jí nijak nevadili. Jen si kladla tu otázku k čemu je to dobré. Pro radost. Pro vzdělávání. Pro klid duše. Zní to zvláštně? Já to tak ale vnímám. Hadi jsou tvorové opředení mnoha mýty a pověrami, tvorové záhadní a zajímaví. Je fascinující pozorovat jakým způsobem žijí, dozvědět se o nich více, zbořit mýty. A to dokážete pouze jejich pozorováním, a v chovu je to nejsnazší. Krom toho, mít doma kousek jihoamerické džungle je věc, která se mi líbí – pěkně zarostlé terárium dělá parádu i pro návštěvy. A když se člověku zadaří odchov a má možnost vidět jak se mláďata prořezávají z vajíček, zažívá v podstatě takový malý zázrak stvoření.

Autor: Pet Center

Já a hadi dnes

Je to už osm let, co jsme si pořídili prvního hada, poté co mě „uhranul“ na prodejně. Dnes pracuji na pozici oblastního manažera a s hady na prodejnách se už nesetkávám v tak přímém kontaktu jako dřív. Nicméně korálovky doma mám stále všechny, včetně původní Korálovky. Mají za sebou několik úspěšných odchovů a věřím, že další ještě přijdou. A co víc, nejsou to jediní hadi v naší domácnosti. Koníček, který začal před lety na prodejně PetCenter, mě provází celý ten čas a tuším, že hned tak mě nepustí…

Veškeré informace naleznete na www.petcenter.cz