Přinášíme vám odpovědi na nejčastějsí otázky, které Dr. Dana Novotná slýchává od chovatelů psů.

Co vše ovlivňuje zdraví a kondici psa od narození až do jeho stáří?

Aby byl pes i ve stáří zdravý, je potřeba postarat se o správnou životosprávu již u štěněte. Správná výživa syrovou stravou, minimální očkování, rozumný pohyb, vyhýbání se stresu jsou nejlepšími preventivními prostředky.

Pro zdraví psa doporučuji metodu BARF (syrové maso, ryby, kosti, zeleninu, ovoce, byliny a doplňky stravy). Principem je krmivo uzpůsobit tak, aby bylo co nejpřirozenější. Vycházíme přitom ze stravovacích zvyků jejich předků-vlků. Společnost AGRO-BIO je dovozcem velmi kvalitního masa, mnoha druhů ryb a doplňků, které nabízí agrobiofood.cz  a další webové portály zaměřené na výživu psů.

Co by měla strava psa obsahovat a máte vy sama nějakou osobní zkušenost s BARFEM?

Nejdůležitějším pravidlem je různorodost, protože umožňuje lépe zajistit vyváženost živin. Já sama krmím své 2 psy (šarpeje) syrovou stravou. První byl krmen takto až od dvou let, druhý od štěněte. Dnes po pěti letech je zde obrovský rozdíl ve stavbě těla, ten co byl 2 roky na granulích není tak osvalený a vyskytují se u něho drobnější zdravotní problémy na rozdíl od toho druhého.  Na našem trhu se již dají koupit krmiva s optimálním poměrem masa, kostí a zeleniny. Velmi kvalitním krmivem je Alaska natural dog food, prodávaná na krmme.cz, kde je možné si vybrat z několika druhů mas (králík, jehně, losos, bažant, kachna, kuře, kůň hovězí apod.)

Jaký máte názor na granulovaná krmiva?

Nejsem příznivcem žádných granulovaných krmiv, většina je vyráběna extrudací při vysoké teplotě a tlaku. Dochází ke zničení přírodních vitamínů, minerálů i bílkovin, které se pak musí přidávat v podobě chemických přídatných látek. Vlivem syntetických vitamínů, solí, barviv, ochucovadel a konzervantů může docházet k trávicím problémům a alergickým reakcím zvířete. Obiloviny, soja a chemie do psího jídelníčku prostě nepatří.

Je potřeba dodávat nějaké doplňky stravy?

Doporučila bych jak u granulí, tak i u krmení metodou BARF dodávat přírodní doplňky stravy tak jako u lidí. Já sama u svých psů nejvíce používám vitamin C (šípek, acerola), MSM (organická síra) a zelenou mušli (přírodní zdroj chondroitinu). Chondroitin je důležitý při růstu, hojení nebo opotřebování chrupavek jak pro lidi, tak pro psy. Skvěle pomáhá při zlepšování revmatických kloubních zánětů (sama ho používám při bolestech karpálních tunelů), při zánětech kůže a dysplazie. Dále se osvědčilo podávání lososového oleje jako zdroje Omega 3 mastných kyselin, má blahodárný vliv na kůži a srst, pomáhá při poruchách imunitního systému, reprodukčních problémech i rakovinném bujení. Kvalitní lososový olej a další přírodní doplňky najdete na krmme.cz.