Zásady zdravé výživy

„Je samozřejmé, že potrava musí především dodávat energii, zajišťuje však také výživu buněk organismu a předchází eventuálním problémům zažívání, kloubů a dalším s věkem souvisejících onemocnění. Aby strava plnila tyto funkce, musí být sestavena pečlivě a z kvalitních surovin. Svoji roli hraje každá skupina živin – bílkoviny, minerální látky, stopové prvky, vitamíny, tuky i sacharidy,“ říká MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak vybrat správné krmivo?

Co se týče nutričních potřeb psa, máte několik možností, jak štěně krmit – od domácí stravy až po komerční stravu (ať už ve formě granulí, konzerv nebo kapsiček).

* Potrava připravovaná doma – Tento typ stravy se připravuje doma s využitím surovin, jako je rýže, maso a zelenina. I přes radost, kterou vám příprava stravy může přinést má hned několik nevýhod. Potrava připravovaná doma je poměrně finančně nákladná a nepodaří se vám připravit krmná dávka tak, aby byla vyvážená a obsahovala všechny potřebné nutriční látky. Když by krmivo neobsahovalo dost potřebných živin ve správném poměru, může vaše štěně trpět na nedostatek některých z nich. To může mít za následek špatný růst a dlouhodobé poškození zdraví štěněte.

* Komerční krmivo – Zvolte pro své štěně krmivo nejvyšší kvality obsahující vyvážený poměr živin potřebný pro správný růst štěněte. Tato krmiva jsou vyráběna za stejných podmínek a bezpečnostních standardů jako potrava pro člověka.

* Suché krmivo (granule) – Suché krmivo obsahuje méně než 14 % vody. Nevyžaduje žádnou přípravu a zvíře by mělo mít vždy přístup k čerstvé a čisté vodě. Vyvážené a kompletní suché krmivo poskytuje všechny živiny, které jsou pro štěně důležité.  Kvalita surovin a přesná kontrola výroby zaručí, že granule jsou pro štěně dobře stravitelné a nutričně vyvážené.

* Vlhká krmiva (konzervy, kapsičky) – Kvalitní krmivo obsahující všechny důležité živiny pro štěně ve vyváženém množství. Nevýhodou této stravy je, že obsahuje okolo 80 % vody, tudíž denní dávka musí být větší, což je nepraktické, a hned po otevření je třeba uchovávat jej v lednici.  Nezapomeňte, že krmivo by mělo mít vždy pokojovou teplotu, proto konzervu vyndejte z lednice dříve, než ji chcete dát štěněti.

Autor: shutterstock.com

Správné stravovací návky

Rozdělení krmné dávky. - Do věku 6 měsíců musí být štěně krmeno 3krát denně v pravidelných intervalech. Vždy mu dávejte potravu do stejné misky a nechte ji na klidném místě, aby se štěně naučilo správným stravovacím návykům.

Štěněti dávejte potravu až poté, co se najíte vy. - Psi jsou zvířata, jejichž předkové žili ve smečkách, a právě proto vyžadují jasnou hierarchii. Abyste štěněti dali najevo, že jeho postavení ve vaší rodinné „smečce“ je až na nižších pozicích, dávejte mu najíst až poté, co se najíte vy. Pokud štěně potravu nechá v misce, odeberte misku z jeho dosahu, aby nechodilo průběžně ujídat.

Kontrola krmné dávky. - Doporučení denní dávky uvedené na obalu krmiva odpovídá požadavkům na energii. Proto je důležité tyto instrukce dodržovat. Nedávejte štěněti zbytky od stolu, vynechte čokoládu a další nebezpečné potraviny. Tabulka 200g čokolády může zabít středně velkého psa.

Stálý přístup k vodě. - Štěně by mělo mít vždy k dispozici misku čerstvé a čisté vody.

Pravidelné sledování hmotnosti. - Abyste si byli jisti, že štěně správně a harmonicky roste, pravidelně ho važte.

Nácvik správného chování. – Pes je součástí rodiny, takže je nutné, aby nebyl agresivní. Naučte ho proto, že mu můžete brát misku a dotýkat se jeho potravy.

Změna krmiva. – Nové krmivo přidávejte postupně po malých částech. Viz infografika.

Správná volba krmiva. – Měli byste brát v potaz plemeno štěněte, jelikož každá rasa má své specifické požadavky na vyváženou stravu.

Autor: Royal Canin

Tip:

MEDIUM Junior je kompletní krmivo pro štěňata (2-10 měsíců věku) středních plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správnou funkci trávicího systému, vyváženou střevní mikroflóru a tím přispívá ke správné konzistenci stolice. Vyrovnané množství vápníku a fosforu pomáhá zabezpečit zdravý vývin kostry štěňat středních plemen. Harmonický růst podporuje upravený obsah energie a o přirozenou obranyschopnost se postará patentovaný komplex antioxidantů. Cena za 10 kg balení je 1 225 Kč.

Více naleznete na http://www.royalcanin.cz/