Royal Canin dlouhodobě spolupracuje s veterináři a chovateli a neustále zlepšuje svůj sortiment. Díky bohatým zkušenostem společnost vyvinula speciální krmivo řady Breed Health Nutrition, které odpovídá potřebám jorkšíra, kokršpaněla, labradora, německého ovčáka a řadě dalších plemen. Připravili jsme pro vás přehled, podle kterého se jistě rozhodnete správně, jaké granule zvolit.

Autor: Royal Canin

Labradorský retrívr

Když se řekne labradorský retrívr, většina lidí si představí roztomile vypaseného psa. Pozor, mohutná stavba těla k labradorům patří, v porovnání s jinými plemeny stejné váhy jejich tělo obsahuje méně svaloviny a více tuků. Nicméně je nutné předejít obezitě, ke které mají velký sklon díky neustálé chuti k jídlu. Labrador pochází z chladného prostředí oblasti Newfounlads. Pro skvělou aportovací schopnost je rybáři využívali k donášení ryb a postřelených ptáků z ledové vody. Odtud si přinesli velkou lásku k vodě a plavání. K životu v tak chladném prostředí musela být přizpůsobena stavba jejich těla a hlavně srst, která je opravdu unikátní. Labradoři mají krátké silné chlupy a v kombinaci s hustou podsadou slouží jako izolace před chladem. Jejich kůže navíc produkuje velké množství kožního mazu, takže voda po srsti stéká jako kachnám po peří. Labrador je plemeno náchylné k šedému zákalu čočky a také má předpoklady k dysplazii kyčelních kloubů.

Speciálně vyvinuté krmivo LABRADOR RETRIEVER pomáhá udržovat ideální váhu labradora a podporuje vývoj silných kostí a kloubů, umocňuje jeho krásnou a voděodolnou srst a posiluje zdraví očí (vitamín E a C). Granule obsahují zvýšené množství bílkovin (30%) a méně tuků (13%), unikátní jsou však L-karnitinem, který zajišťuje lepší spalování tuků, pes tedy nepřibírá a cítí se fit. Psylium a ječmen umocňují pocit sytosti, takže váš labrador je spokojený i po podání menšího množství krmiva.

Autor: Royal Canin

Německý ovčák

Původně bylo toto německé plemeno využíváno pastevci, ale díky jeho aktivní povaze a potřebě stále něco dělat si později vysloužilo své čestné místo jako služební pes u policie, záchranářů a vojenských složek. Německý ovčák je vysoce učenlivý, poslušný a dokáže být skvělým hlídačem. I když mají velmi dobře vyvinutou svalovinu a jejich kostra je hodně silná a pevná, genetická predispozice k dysplazii loketních a kyčelních kloubů s sebou přináší sníženou funkčnost a bolestivost kloubů. Se zvýšeným fyzickým vypětím jsou klouby ještě více namáhané a bolest se tak stupňuje. Častým problémem bývá i zažívání, protože ve srovnání s jinými psy velkých plemen mají mnohem citlivější zažívací systém, takže trpí na řidší a nepravidelnou stolici. Kvůli nízké hladině imunoglobulinu A, který je důležitý při boji proti infekcím, je německý ovčák vystaven většímu riziku různých onemocnění. Je proto velmi důležité jeho slabý imunitní systém posilovat. Ovčáci jsou také náchylnější ke kožním nemocem, a to z důvodu zásaditější kůže.

Speciální krmivo pro německé ovčáky GERMAN SHEPHERD je zacíleno především na výkonnost zažívacího ústrojí. Granule obsahují vysoce stravitelné proteiny, rýži  (zdroj karbohydrátů) a vlákninu psyllium, což zajišťuje maximální bezpečnost trávení a udržuje zdravou střevní flóru. Složení krmiva podporuje přirozenou obranyschopnost a vitalitu psů, posiluje funkci kůže jako ochranné bariéry, udržuje krásnou srst a zdravé klouby, klinické příznaky dysplazie se tím radikálně snižují a váš ovčák vydrží déle aktivní a plný života.

Autor: Royal Canin

Jorkšírský teriér

Málokdo ví, že tento malý psík byl využíván anglickými horníky k lovu krys a myší. Pak si ho ale oblíbily dámy z vyšší společnosti a jorkšír vyměnil prostředí dolů za načechrané polštáře. Je to velmi živé a hravé plemeno, které proslulo zejména svou krásnou hedvábnou srstí a dlouhověkostí. Problémem může být usazující se plak a vznikající zubní kámen, což bývá velice časté vzhledem k malým rozměrům čelistí. V extrémních případech to vede k velmi bolestivému obnažení kořenů zubů a pes ztrácí chuť k jídlu. Jorkširský teriér je také velmi mlsný a vybíravý, je proto potřeba podporovat jeho chuť, zároveň ale dávat pozor na obezitu. Té předejdeme, pokud pes bude mít pravidelný pohyb, který tak miluje. Údržba srsti je u tohoto plemene hodně náročná, nicméně nutná, aby nedocházelo ke ztrátě lesku, lámání, vysušení, či naopak k maštění.

Krmivo YORKSHIRE TERRIER je speciálně navrženo pro jorkšíry a díky kombinaci brutnákového oleje a biotinu posiluje měkkost a lesk srsti. Barva je umocňována patentovanou recepturou „intensive colour“. Polyfosfáty sodíku, které zachycují vápník přítomný ve slinách, pomáhají omezit tvorbu zubního kamene a struktura granule mechanicky očišťuje zuby psa při kousání. Krmivo obsahuje přírodní ochucovadla, aby byl uspokojen i ten nejmlsnější jorkšír. Svým složením přispívá i k udržení vitality a k pověstné dlouhověkosti tohoto plemena.

Autor: Royal Canin

Zlatý retrívr

Se šlechtěním plemena zlatý retrívr se začalo v Anglii a hlavním cílem bylo, aby vznikl lovecký pes pěkného vzhledu a dobré povahy. Zlatí retrívři jsou velmi přátelští a společenští psi, mají krásnou, hustou a lesklou srst, která nepropouští vodu, takže se v ní cítí skvěle. Dříve byli využíváni pro přinášení kachen z vody, dnes jsou pro svou milou povahu oblíbeni zejména v canisterapii nebo v asistenčních službách. Podobně jako labradoři mají sklon k obezitě, proto je důležité jeho tělesnou váhu udržovat ve správných mezích. Zlatý retrívr je obzvláště náchylný ke kožním problémům, a tak musíme věnovat více času péči o srst, než je tomu u jiných psů podobného typu. Trpí také častěji onemocněním srdce a kloubů.

Speciální krmivo ROYAL CANIN GOLDEN RETRIEVER určené přímo zlatým retrívrům udržuje lesklou a hebkou srst díky obsahu oleje z brutnáku lékařského a biotinu. Optimální vyvážení sirnatých aminokyselin podporuje růst zdravé srsti. Unikátní složení granulí se sníženým obsahem tuku pomáhá zlatým retrívrům udržet si ideální váhu a správnou funkci srdečního svalu, krmivo obsahuje také komplex antioxidantů, které zabraňují stárnutí buněk.

Více na Royal Canin.