Posledně zmíněné náklady se ovšem velkorysým páníčkům několikanásobně vrátí, jestliže vsadí na holistické krmivo. Kvalitní přirozená strava umožní psovi či kočce zdravý a radostný pohyb plný vitality a sníží zdravotní rizika, takže majitel ušetří za veterinární péči a prodlouží se aktivní život zvířete. 

Autor: Mountfield

Holistické neznamená drahé!

Je proto pochopitelné, že se takzvaná holistická neboli celostní krmiva těší čím dál větší oblibě. Respektují totiž přirozené potřeby psů a koček. Neobsahují obiloviny, kukuřici ani sóju – tím, že jsou bezlepková, nevyvolávají alergii. Najdete v nich hlavně živočišné bílkoviny z čerstvého a sušeného masa, doplněné minerály, vitaminy a bylinkami. Na trhu se tato špičková krmiva dají koupit v různých cenových relacích, některá - např. značka Starvita v prodejnách Mountfield -  i za velmi příznivou cenu.

„Bezobilné holistické superprémiové krmivo StarVita  se složením vrací zpět k přírodě. Neobsahuje žádný lepek, natož umělá barviva nebo přidaný cukr. Představuje tudíž ideální řešení pro majitele zvířat, která trpí alergií nebo mají jinak problémové zažívání. StarVita však není jen krmivo pro citlivé psy, právě naopak: Jde o špičkové granule, splňující nutriční požadavky na výživu psů a koček všech věkových kategorií a specifických životních fází,“ konstatuje odborník na krmiva společnosti Mountfield Ondřej Pejčoch.

Autor: Mountfield

„Navíc je v Mountfieldu nabízíme za výrazně nižší ceny, než je na trhu obvyklé. Prodej krmiva totiž bereme jako službu zákazníkům. Její podstatou je nabídnout krmivo ve vynikající kvalitě, stejné jako u ostatních superprémiových značek, ale výrazně levněji. Ceny krmiv na českém trhu jsou totiž zbytečně vysoké a my chceme, aby kvalitní krmivo mohl dopřát svému miláčkovi každý,“ dodává.

Co by mělo obsahovat holistické krmivo? 

  • Vysoký podíl kvalitního čerstvého a sušeného masa
  • Minerály a vitaminy, které zajišťují regeneraci, detoxikaci a správné fungování organismu
  • Bylinky, prebiotika a přírodní antioxidanty podporující trávení, imunitu a krvetvorbu. Díky nim krmivo nezatěžuje trávicí aparát a úklid exkrementů je jednodušší. Tomu napomáhá i výtažek z americké palmy Yucca schidigera, podporující látkovou výměnu.
  • Vitamin E a L-karnitin pro zdravé srdce
  • Lososový olej s omega-3 a 6 mastnými kyselinami pro zdravé srdce, cévy a mozek. Blahodárně působí také na kvalitu srsti, zejména ve spojení s pivovarskými kvasnicemi, bohatým zdrojem vitaminů B.
  • Chondroprotektiva urychlující regeneraci kloubní chrupavky. Ta chrání klouby štěňat v době růstu, podporují jejich činnost u psů v plné síle a působí preventivně proti artróze u starších psů.
  • Řasu Chlorella na regeneraci a hojení případných ranek
  • Složky určené pro dentální hygienu,  fungující jako prevence zubních kazů - například vitamin C, který má antibakteriální účinky. Na něm je založen i princip Stay Clean, který obsahuje krmivo Starvita a díky kterému dochází k omezení působení patogenních bakterií v dutině ústní a snížení tvorby zubního plaku.
    Autor: Mountfield

Holistické krmivo by mělo také brát v úvahu velikost granulí. Ty musí být pro psy malých plemen několikanásobně menší než pro velké psy, což má dobrý důvod. Malou tlamou velké kusy krmiva neprojdou a miniaturní trávicí systém by je ani nedokázal zpracovat – proto je třeba každému psovi dávat krmení v přijatelné formě. A samozřejmě v přiměřeném množství. Orientačně se počítá 100 až 200 g na 10 kg živé hmotnosti psa, je ovšem třeba vzít v úvahu prostředí a zátěž. Jinou energetickou spotřebu má francouzský buldoček, který podá vrcholný sportovní výkon vyfuněním schodů do druhého patra, a jinou hyperaktivní pitbull, věnující se psímu triatlonu.

Každopádně je dobré rozdělit krmnou denní dávku na dvě (ranní a večerní) a u suchých krmiv dbát na stálý přístup k  misce s čerstvou vodou.

 

Fotogalerie
4 fotografie