Nejpěstovanější letničky vyžadují velmi časný výsev vzhledem ke značné délce vegetační doby. Stálicí asi zůstanou muškáty, petúnie i begonie, proč ale nevyzkoušet například fuchsie, šalvěj, některé nové odrůdy aksamitníků, sporýš, vitálku nebo gazánii?

Fuchsie (Fuchsia)

Fuchsie jsou také vděčnou ozdobou oken, balkonů i prostor kolem domu.
Autor: Archiv
Zažitou možností množení fuchsií je řízkování, ale stejně dobře je můžete pěstovat i ze semen. Rostliny nesnášejí vysokou vzdušnou vlhkost, proto se jim nejlépe daří na balkonech a terasách. Fuchsie vysévejte od února do března na povrch substrátu, bez zasypání, pro závlahu postačí mlžení.

Optimální teplota pro předpěstování se pohybuje od 16 do 19 °C, doba klíčení trvá 30 až 45 dní. Květy vás budou těšit celé léto. Kam s ní: Vyberte jí místo chráněné před poledním sluncem.

Tip na vhodné kombinace: K fuchsii se hodí žlutý bidens (Balkongold), šalvěj, převislé petúnie, surfínie i muškáty.

Jak pěstovat FUCHSIE?

Jak pěstovat FUCHSIE?

Chtěli byste začít pěstovat fuchsie? Jak by ne, vždyť tyto keříky jsou po celou sezonu doslova obsypané krásnými květy. Nevíte, jak na to? Poradíme…celý článek

Šalvěj (Salvia)

Šalvěj překvapí svou rozmanitostí. Vyzkoušejte tentokrát šalvěj modrou!
Autor: Shutterstock
Rod Salvia překvapí svou rozmanitostí. U nás je nejznámější červená odrůda Libochovický oheň nebo Tetra Pronto. Vyzkoušejte však i šalvěj modrou – odrůda Victoria Blue se stala módním hitem.

Vysévejte od února do března, kultivační doba je 3 měsíce při teplotě 18 až 20 °C. Pěstitelé ocení délku kvetení až do zámrazu. Kam s ní: Šalvěj se hodí do truhlíků a nádob i letničkových záhonů.

Tip na vhodné kombinace: Parádu bude dělat s lobelkami, kosmatcem a modrá šalvěj je nádherná se žlutými aksamitníky.

Aksamitník (Tagetes)

Zahrnuje rozsáhlý sortiment afrikánů, které se liší výškou i barevnou škálou – některé mají jednobarevné květy, jiné dvoubarevné a další žíhané. Mezi oblíbené odrůdy patří Fiesta, Valencia, Oranžový paprsek a z novějších pak skupiny Boy, Hero, Antiqua, Bonanza. Vytvářejí středně velké plné květy o průměru asi 5 cm. Aksamitníky jsou nenáročné na pěstování. Vysévejte je v únoru až březnu, klíčí při teplotě 18 ºC a předpěstování trvá 2 měsíce. Rostliny nakvétají od června až do zámrazu. Kam s ním: Hodí se i na místa s chudší půdou, snese plné slunce a dlouho vydrží bez vody.

Tip na vhodné kombinace: Se všemi letničkami, nejčastěji s šalvějí, muškáty a sporýši.

Sporýš (Verbena)

Květy sporýše vás budou těšit celé léto, ale pozor, jsou náročné na vodu!
Autor: Profimedia
Je jich celá škála, jak keříčkové, tak převislé. Keříčkové odrůdy se hodí do záhonů i velkých zahradních okrasných nádob. V posledních letech jsou oblíbené odrůdy Novalis v barvě bílé, červené, růžové s okem i modré, květy vás budou těšit celé léto. Sporýš je náročný na vodu. Ani v samozavlažovacím květináči nevydrží v letním žáru déle než 2 dny, proto ho umístěte

do polostínu. Vysévá se od února do března, klíčí při teplotě 18 až 20 °C a kultivační doba se pohybuje od 2 do 3 měsíců. .Kam s ním: Na slunná místa, snese i polostín, do truhlíků, květináčů, převislé formy i do závěsů.

Tip na vhodné kombinace: Vyniknou například s petúniemi.

Blesk Hobby č.2 /2011

Blesk Hobby č.2 /2011

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Vše o bylinkách Téma měsíce: Příprava na rozkvetlé balkonycelý článek


NEPŘEHLÉDNĚTE: Chcete vědět, jak vysadit vitálku či gazánii? Nebo který substrát je pro výsadbu balkónovek nejvhodnější? To všechno, stejně jako co je to „pikýrování“ spolu s návodem, jak květiny vysévat, se dozvíte v časopise Blesk Hobby č. 2/2011, který je právě na novinových stáncích. A pozor, tentokrát se speciální přílohou zdarma „Báječné bylinky“!
Fotogalerie
6 fotografií