Jahodový stromek (Psidium catleianum), pocházející z Číny, je velmi dekorativní subtropickou pokojovou rostlinou. Zaujme už svým atraktivním vzhledem – má sytě zelené kožovité listy a protože velmi rychle roste, řezem z ní můžete vytvarovat zajímavé tvary. Hodí se k pěstování i jako bonsaj. Pokud si koupíte sazenici (např. na www.zahradnictvikruh.cz ji pořídíte za 89 Kč/ks), bude kvést a plodit už druhým rokem.

Kráska, která nepotřebuje zvláštní péči

Jahodový strom velmi rychle roste a dobře snáší řez a tvarování
Autor: Subtropické zahradnictví Kruh
Na rozdíl třeba od citrusů, které jsou přece jen pěstitelsky náročnější, nevyžaduje jahodový stromek skoro žádnou péči a je tedy vhodná i pro úplné začátečníky.

Psidium stačí zasadit do běžného zahradnického substrátu. Potřebuje dostatek světla. V době vegetace je třeba ji jen pravidelně zalévat a přihnojovat. Jednou za rok ji přesaďte do většího květináče.

Zkušení pěstitelé ji doporučují ještě v chladnějších dubnových dnech, popř. začátkem května, přemístit psidium ven na zahradu nebo na balkon. Urychlí se tak nasazení květů. Také ji můžete prořezat a vytvarovat. „Jahodový stromek snáší řez velice dobře, zároveň tím donutíte rostlinu k tvorbě plodotvorných větviček,“ radí odborník Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví Kruh. „Vhodné je také její zazimování v chladnější místnosti a přes léto letnění.

Sklízet úrodu exotických plodů, které na našem trhu nekoupíte, můžete rovnou v obýváku
Autor: Subtropické zahradnictví Kruh
Ale pokud nemáte možnost, poroste dobře i v pokoji,“ dodává.

Sytě červené plody velké jako meruňky chutnají po jahodách. Dozrají asi čtyři měsíce po odkvětu. Pak už jen stačí natáhnout ruku z gauče a sklízet lahodnou úrodu. Té se můžete, pokud se vašemu jahodovému stromku opravdu dařit, dočkat i dvakrát do roka.

Odborný garant: PAvel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh. Foto: www.zahradnictvikruh.cz

Fotogalerie
5 fotografií