Že se vám to nezdá? Zkuste to taky a pořiďte si domů angínovník čínský (Belamcanda chinensis). Tahle málo známá květina si totiž poradí se spoustou nemocí a navíc vám byt ozdobí nádhernými květy. Ty jsou většinou skvrnitě oranžovočervené, vykvétají od června až do září. Po odkvětu najdete na rostlině tobolky se semeny, které také můžete využít k léčbě.

Co všechno angínovník umí?

Belancanda je trvalka, které dorůstá do výšky 60 cm. Především její mladé listy obsahují glykosidy (např. belamcadin a tectoridin), třísloviny, silice a také zatím nepříliš prozkoumané alkaloidy.

Látky, které rostlina obsahuje, umí rozpouštět hleny. Účinně tak působí například proti kašli. Umí také ale preventivně působit proti onemocnění angínou a dalším krčním onemocněním. Známé jsou její blahodárné účinky na hlasivky a hojí také sliznice. Na to, zda umí také léčit už vniklá onemocnění, se názory různí. Většina těch, co angínovník užívají, se ale shoduje na tom, že například právě angínu umí zastavit a odstraní bolesti v krku.

Tím ale výčet léčivých vlastností belancanty zdaleka nekončí. Vývar z oddenků pomáhá při revmatizmu, nadýmání i zácpě. Působí močopudně, takže ho lze využít i při chorobách močových cest a ledvin. Jeho užívání je vhodné i při léčení poruch žláz s vnitřní sekrecí (např. pohlavních).

Angínovník umí nejen léčit, ale potěši vás i nádhernými květy
Autor: http://botanika.wendys.cz

Jak belancantu pěstovat?

Je to nenáročná trvalka, která se dá přes léto pěstovat i na zahradě. Měla by

U nás zatím poměrně neznámá květina krásně kvete od června až do září
Autor: http://botanika.wendys.cz
odolávat mrazům až minus 20o C, přesto se ale většina profesionálních zahradníků shoduje v tom, že je lepší dát do květináče a přes zimu ji mít doma. Může se naprosto bez problémů pěstovat i jako pokojová květina.

Vyžaduje slunné místo, běžný substrát, pravidelnou zálivku (ale nemá ráda přemokření). Přes zimu se tzv. „zatahuje“ – žloutnutím a opadáním listů se proto nenechte odradit, na jaře vyroste znovu. Nejvhodnější doba pro výsadbu je zjara, sazenice jsou levné, pořídíte je do i 50 korun. (např. zahradnictví Kruh: 49.- Kč/ks)

Jak angínovník užívat?

Ke žvýkání používame mladé konečky listů
Autor: http://botanika.wendys.cz
Konečky mladých listů (cca 3 cm) můžete žvýkat. Ale pozor, mají poměrně razantní účinek, při prvním užití se vám může zdát, že jste si do úst nasypali celý sáček ostrých mentolových bonbonů! Zvláště kuřákům může dát zabrat. Lístky nežvýkejte víc, jak 6x za den po dobu půl minuty.

Užívání by se měli vyvarovat alergici, rostlina je mírně toxická a může vyvolat nežádoucí reakce. Z oddenků si zase můžete udělat odvar, popřípadě je můžete vyluhovat v alkoholu a lék používat jako kloktadlo. Podobně zužitkovat můžete i semena rostliny.

Zdroj foto: www.zahradnictvikruh.cz a http://botanika.wendys.cz

Fotogalerie
4 fotografie