Zimní období  je, pokud jde o zahradu, nejklidnější částí roku. Zem je zmrzlá, zahradu často pokývá sníh a zdánlivě se na ní nic neděje. Ovšem právě toto období může znamenat veliké nebezpečí pro vaše azalky.

Ostré slunce škodí

Problém spočívá v ostrém jarním slunci, jehož svit se často ještě násobí odrazem o sněhovou peřinu. Listy neopoadavých azalek nejsou po tmavých podzimních dnech a často i mnoha týdnech stínu pod vrstvou sněhu na tak intezivní záři připraveny. V kombinaci se silným mrazem se často stává, že keř přijde o spoustu větví a často v důsedku takové ztráty usychá.

Použijte chvojí nebo jutu

Jak tedy azalky před podobným nebezpečím chránit? Nejlepší je připravit vše již během podzimu: pod keř nasypeme mulčovací kůru, která bude chránit kořenový bal před mrazem. Větve pak zakryjeme kompaktní vrstvou chvojí. Další možností je hrubá pytlovina, neboli juta. Přidat můžeme také suché listí nebo slámu, které opět poslouží jako ochrana před mrazem. Pokud nestihnete přípravu během podzimu, snažte se vše dohnat během zimy.

A kdy stínění odstranit? Počkejte, až všechen sníh roztaje a teploty vystoupají alespoň několik stupňů nad bod mrazu. Doporučujeme nesundavat vše naráz, aby rostlina neutrpěla šok, odstraňujte větve spíše postupně.

Fotogalerie
3 fotografie