V segmentu sekacích strojů se v posledních letech odehrál velký technologický pokrok. Vzhledem k tomu, že rotační benzinové sekačky patří v Evropě obecně k nejžádanějším, je tento pokrok značný. „Výrobci se při vývoji těchto strojů stále více orientují na koncového uživatele, na co největší komfort při práci a zároveň na co největší efektivitu,“ komentuje současné trendy odborník na sekací techniku z Mountfieldu Tomáš Boukal. 

Především podle velikosti pozemku lze vybírat mezi sekačkami s pojezdem a bez pojezdu. Bezpojezdové modely musíte při práci tlačit, takže je využijete spíše na menších pozemcích – např. tam, kde byste běžně sáhli po elektrických sekačkách, ale nemáte k dispozici elektřinu anebo se vám prostě nechce manipulovat s kabelem.

Pohodlnější práci nabízí sekačky s pojezdem, někdy nazývané „samochodné“, které jsou určeny na větší pozemky. Ve výbavě těchto strojů by neměl chybět variátor nebo vícerychlostní automatická převodovka, jež umožňuje změnu rychlosti jízdy, a výkonný motor, kterému nevadí ani všelijaké výmoly nebo kopce, ale ani tráva vlhká od ranní rosy nebo deště. „Co se pohonných jednotek týče, špičku představují agregáty Briggs & Stratton, Honda a GGP, jež se vyznačují snadným a spolehlivým startováním a mimořádnou životností,“ doplňuje Boukal. Nejvyspělejší modely disponují systémem 4v1 – tzn. zvládnou sběr, mulčování a zadní i boční odhoz trávy.

Jak již bylo řečeno výše, dnešní benzinové rotační sekačky nesou výsledky úsilí o co největší pohodlí koncového zákazníka při práci. Zde uveďme několik příkladů, o nichž je řeč: objemné sběrné koše pro sečení bez zbytečně častého přerušování kvůli vysypávání trávy, ergonomické spínače motoru a pojezdu, jež dobře padnou do ruky a díky speciálním materiálům nikde nedřou a netlačí, centrální nastavení výšky sečení aj.

Jako jeden z vrcholů snahy výrobců o maximální uživatelský komfort může být chápán model MTF 5320 PD ES, jejž lze nastartovat pomocí klíčku jako v automobilu. Elektrický startér najdete v těsné blízkosti madel, takže ani není nutné se k nastartování shýbat. Kromě toho disponuje sekačka systémem Ready Start, který umožňuje spuštění stroje bez nutnosti nástřiku paliva a bez využití sytiče. Model tak ocení všichni, kdo z jakéhokoli důvodu musí anebo prostě chtějí minimalizovat fyzickou námahu při sečení.

 

Fotogalerie
6 fotografií