Stroje, o nichž jste se ještě nedávno mohli dočíst ve vědecko-technických magazínech, se postupně stávají novým trendem a získávají si přízeň stále většího počtu lidí. „Zmínil bych dvě největší přednosti robotů. Za prvé je to bezkonkurenční kvalita, s níž sekají trávník, a za druhé je to naprostá samostatnost. Naši zákazníci si tyto stroje pořizují především z toho důvodu, aby svůj volný čas mohli věnovat důležitějším věcem než sekání trávy.“     

Blahodárné působení robotů na trávník začíná být patrné už po velmi krátkém čase. Sekačka pracuje kontinuálně – ve dne, v noci, podle toho, jak chcete, tzn. stébla trávy zkracuje neustále. Z pažitu usekává jen nepatrné, milimetrové kousky, které se stíhají za každého počasí rozkládat v zemi, čímž působí jako přírodní hnojivo. Díky tomuto způsobu sečení je potom trávník hustší, celkově vitálnější a má sytou svěží barvu. Navíc odpadá starost, kam s posečenou trávou.

Robotická sekačka
Autor: Mountfield

Máme zahradu trochu v japonském stylu a šlo nám hlavně o kvalitu trávníku. Dočetli jsme se, že právě robotické sekačky jsou v tomto ohledu nedostižné, a tak jsme si tuto sekačku po nějakém čase hledání pořídily. Mohu potvrdit, že trávník je teď ve výborném stavu. Navíc jsme s manželem v důchodu, takže oceníme, že ta věc seče za nás.

Jitka Vávrová, Beroun

Jak robotická sekačka funguje?

Prostor, v němž se stroj pohybuje, je vymezen vodícím kabelem. Ten se pomocí speciálního stroje pokládá několik centimetrů pod zem, přičemž jde o časově i fyzicky nenáročný úkon, po němž by neměly zůstat na pozemku žádné stopy. Zodpovědný prodejce by měl být schopen na základě plánu konkrétní zahrady vytvořit návrh instalace kabelu a také zajistit následnou pokládku.

Robotické sekačky dostaly do vínku spoustu moderní techniky. Jde např. o pádové a travní senzory, které spolehlivě zamezí jakémukoli pádu či poškození. Pokud začne pršet, aktivují se dešťové senzory a roboty se samy pojedou schovat do své dokovací stanice, odkud vyjedou, až se počasí umoudří. Kdyby dešťové senzory ve výbavě chyběly, nedokázala by sekačka déšť detekovat, a to by pro ni mohlo být nebezpečné. Mokré kousky trávy by se totiž lepily na podvozek, což by mohlo vést k zaslepení senzorů, jimiž se sekačka prostorově orientuje. V důsledku toho se pak může stát, že sekačka vybočí z vymezené plochy, což hrozí kolizí (např. pádem do bazénu) a poškozením stroje.

Práce sekačky v terénu
Autor: redakce
 

Jakou sekačku vybrat?

Zásadním kritériem při výběru je baterie a typ nože, kterými je sekačka osazena. „Pro koupi bez ústupků doporučuji lithiovou baterii, která umožňuje nejlepší poměr v délce práce a nabíjení. V případě jiných typů akumulátorů bývá doba sečení podstatně kratší a nabíjení naopak trvá příliš dlouho,“ konstatuje Boukal.

O robotickou sekačku jsme se začali zajímat v podstatě hned, jak se u nás objevily. Hledali jsme informace, ptali se prodejců, často se nám ale nedostávalo uspokojivých odpovědí. Nakonec padla volba na Wipera z Mountfieldu – jednak nám byl personál schopen zodpovědět všechny naše otázky a jednak se nám nejvíce zamlouvala koncepce těchto sekaček – v praxi se pak ukázalo, že jsme udělali dobře, náš robot funguje skvěle, trávník nikdy nevypadal lépe a my máme najednou o víkendech spoustu volného času.

Tomáš Dudek, Úvaly

 

 

Vzhledem ke své kapacitě a výdrži dovoluje lithiová baterie držet velmi vysoké otáčky nože. Jiné baterie takové otáčky dlouhodobě nezvládnou, protože by se už po chvíli vybily. Aby tedy byly výsledky sečení takové, jaké se od robotických sekaček očekávají, musí být nože extrémně nabroušeny. To s sebou ale nutně přináší zvýšené tupení ostří, a tedy časté broušení a dokonce výměna nože. Tím se ovšem ztrácí jedno z kouzel robotických sekaček, které by měly být téměř bezúdržbové. Díky vysokým otáčkám strojů s lithiovou baterií postačí k perfektním výsledkům při sečení standardní nože z kvalitní oceli, které je možné nechat nabrousit jen jednou ročně.

Robotická sekačka
Autor: Mountfield

Jen pro bohaté? Kdepak

A nakonec to nejzajímavější: cena. Možná si říkáte, že takovýto stroj je pro běžného smrtelníka cenově nedostupný. Opak je ale pravdou. Robotickou sekačku s lithiovou baterií totiž na našem trhu seženete v ceně výkonnější rotační sekačky.

Pohoda, jazz. Je to miláček. Jen pozor na sousedy – budou vám ho závidět. Robot forever!
Anna Králová, Písek