Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vypěstujte si doma libeček! Právě teď je čas ho zasít!

/
  • Libeček
    Libeček (Shutterstock.com)
    16. září 2016 ● 06:00

    Jeho chuť je výrazná a léčivé účinky téměř zázračné. Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením. Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky lze také zmrazit. Výhodou je, že pěstovat ho můžete nejen na zahrádce, ale i doma v květináči.

  • 1.

    Vysejte semena

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud jste se rozhodly začít libeček pěstovat, je právě teď koncem léta ten pravý čas na vysetí semen. Dobře vyzrálá semínka, která pořídíte buď od sousedů nebo lépe z prodejny pro zahrádkáře, vysévejte do rýhy asi dva centimetry hluboké. Řádky by neměly být blíž než padesát až šedesát centimetrů od sebe. Zahrňte semena zeminou a opatrně zalijte. Pak už jen musíte čekat, až se mladé rostlinky začnou drát na povrch. Nebuďte ale netrpělivé. Semínka libečku totiž klíčí pomalu. Vzejdou asi po šesti nedělích. V moment, kdy sazeničky dorostou do výšky asi deseti centimetrů, je můžete přesadit na trvalé stanoviště na zahradě nebo třeba do květináče.

     

  • 2.

    Poproste sousedy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Další možností, jak sazenici získat, je poprosit někoho ve svém okolí, kdo už na zahradě libeček pěstuje. Dá se totiž poměrně snadno zmnožit rozdělením starších rostlin. Ty by ale zase neměly být příliš staré, protože u takových jsou kořeny už moc hluboko. Z trsu zkrátka jen oddělíte postranní výhonky oddenku a zasadíte je. Množení kořenovými řízky se dá, stejně jako výsev, provádět právě teď na podzim nebo pak na jaře.

     

  • 3.

    Vyberte vhodné stanoviště

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Aby se libečku u vás dařilo, potřebuje nejlépe slunné stanoviště, snese ale i polostín. Tmavé kouty však nejsou vhodné. Nutností je pravidelná zálivka. V létě za horkých dní je dokonce vhodné zalévat rostlinu denně. Půdu potřebuje kyprou, humózní s bohatým obsahem živin. V těžké jílovité půdě by kořeny začaly rychle zahnívat a rostlina by uhynula. Přihnojovat ho, stejně jako další byliny, moc nemusíte, na podzim ale rostlina ocení vyzrálý kompost.

     

  • 4.

    Dopřejte mu správnou péči

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Libeček je poměrně nenáročná vytrvalá bylina. Na jednom místě klidně může zůstat i deset až patnáct let. Potřebuje kolem sebe ale dostatečný prostor. Dorůstá totiž do výšky více než dvou metrů a každým rokem je rozrostlejší. Prvním rokem rostlina vytvoří silný kořen a růžici přízemních listů. Druhým rokem vyhání lodyhy a nasazuje na květ. Během růstu je třeba půdu kolem něj párkrát zkypřit. Důležité je také rostlinu pravidelně sestříhávat a květy vyštipovat, aby ji zbytečně nevysilovaly.

     

  • 5.

    Na zimu si ho zasaďte do květináče

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Libeček doma v květináči se pak obvykle pěstuje jako jednoletka. Velkou výhodou je, že čerstvé voňavé lístky můžete sklízet přes celou zimu. Umístit byste ho měly do světlé chladnější místnosti. Doma však vyžaduje o něco větší péči než na zahrádce. Je potřeba ho zalévat často, ale malým množstvím vody. Pozor si dejte na přelévání, libeček by rychle uhnil. Protože jde o v kuchyni používanou bylinku, nijak ho nepřihnojujte.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy