„Moje představa je taková, že by v pokoji měla být dvoulůžková postel. Mezi mé oblíbené barvy patři fialová, šedá, černá i oranžová, tak bych byla ráda, kdy se některé z nich v návrhu objevily,“ prosí Veronika. Líbí se jí také retro nebo francouzský styl.

Verdikt bytové policistky: Z pokoje musí všechno ven!

Pokoj čtenářky Veroniky byl spíš skladištěm starého nábytku
Autor: Umíme udělat domov.cz
Tak jak pokoj nyní vypadá, je podle naší bytové policistky celý špatně. „Je to spíš sběrna starého a nepotřebného nábytku,“ konstatuje. Naprosto nevyhovující je podle ní rozkládací gauč – dá li se tak vůbec ten předmět nazvat. „Pracovní kout je taky špatně umístěný, napravo od okna je pro praváka naprosto nevhodná pozice,“ myslí si architektka, která se mj. podílí na nekomerčním internetovém projektu Umíme udělat domov.cz.

Podle ní je nutné všechno odstranit a pokoj celkově úplně nově přestavět. „S příchodem miminka zde bude ještě potřeba vytvořit prostor pro jeho spánek a klid,“ podotýká.

Jde se na to, začíná generální přestavba

Prostor bylo třeba úplně nově rozvrhnout
Autor: Umíme udělat domov.cz
Na přání Veroniky použila architektka styl ala provance vzhledem k jeho jasně definovaným barvám. Nábytek v bílém provedení bude ve zdobenějším stylu, než je tomu nyní obvyklé v moderních interiérech. Dominantní barvou je pak fialová, která je ideální do ložnic i pracoven.

Pracovní kout jsme přemístili do protějšího rohu pokoje pod okno a vedle něj. Původní místo bude vyhrazeno pro postýlku a přisadíme k němu úložný prostor s možností přebalování v prvních měsících života dítěte.

Místo gauče manželská postel

Je možné využít více odstínů lila, byly ale voleny pouze jemné odstíny
Autor: Umíme udělat domov.cz
Rozkládací gauč nahradila klasická dřevěná manželská postel v bílém provedení. Za dveřmi je umístěn úložný systém v podobě věšáků pro odkládání věcí denního nošení či županů v šířce dveří tak, aby dveře nenarážely do hlavních úložných skříní.

Dvě velké skříně částečně kryjí pohled od vstupních dveří a vytváří tak "intimní" klidový kout pro dětskou postýlku. Na vstupní stěnu jsme vybrali  tapetu s jemným květinovým vzorem, který se také opakuje na sedacím vaku. Možné je volit ale přímo levandulový či růžičkový dekor tapety a ostatních doplňků.

Dvě velké skříně částečně kryjí pohled od vstupních dveří
Autor: Umíme udělat domov.cz
Je také možné využít více odstínů lila, byly ale voleny pouze jemné odstíny, aby se prostor opticky moc nezmenšoval. Výmalba je v jemném šedolila odstínu. Doplňky je možné volit v zeleném, hnědém, či žlutém dekoru

 „Předpokládám ale, že je místnost určena opravdu jen pro přechodnou dobu a mladý pár brzy s rostoucím dítkem prostor vymění za větší byt, či ještě něco více,“ doufá naše bytová policistka.

Kdo dnes navrhoval bydlení čtenářky Veroniky?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. 807952:gallery:true:trueÚčastní se mimo jiné projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně radí i v bytových poradnách a na velettrzích věnovaných designu.