I když si s námi zima ještě hraje a teplota je jako na houpačce, obchodníci už naplno vyhlásili jaro. Není snad jediný supermarket nebo hypermarket, kde by nebylo hned několik stojanů s nejrůznějšími semínky zeleniny, květin a taky bylinek. Pokud víte, jak na to, dají se skvěle pěstovat za okem. I když bylinky pěstované doma za oknem nevoní tak jako ty, které rostou pod širým nebem, stejně s jídlem udělají zázraky.

1. Vysévejte na povrch

Vypěstovat bylinky od semínka není složité. „Do květináče dejte substrát, posypte semínky a zalijte. Zeminu je nutné udržovat stále vlhkou. Jemná semínka vysejte jen po povrchu a utužte, jinak špatně klíčí. Lehce pod povrch patří třeba větší koriandr nebo kopr,“ radí zahradnice Miroslava Paclová.

V samozavlažovacích truhlících vedou knoty vodu přímo ke kořenům rostlin. Vybrat si je můžete v řadě barev.
Autor: plastia.cz

2. Vyzrajte na zalévání

Udržet substrát vlhký může být u květináčů, které stojí na parapetu nad sálajícím radiátorem, docela problém. Dobrým řešením jsou samozavlažovací květináče, které mají zabudované zásobníky na vodu. Dolévat ji stačí přibližně jednou týdně a knoty ve dně truhlíku ji pak dopraví až přímo ke kořenům rostlin. „V nabídce je několik druhů v různých barevných kombinacích. Dobře v nich poroste také zelenina. Například rajčata, papriky a lilek nepotřebují moc místa, stačí jim pouze přizpůsobit velikost květináče,“ vysvětluje vzájemné propojení Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Řeřicha vám vyklíčí a naroste do týdne
Autor: Shutterstock.com
3. Řeřicha pro netrpělivé

Co je pro úspěch domácího pěstování nejdůležitější? Správný výběr. Nejlépe se vám bude dařit, když si vyberete nenáročné bylinky. Ideální je například různobarevná bazalka, petrželka nebo pažitka. Ale i když uděláte všechno správně, na mladé rostlinky si počkáte. Třeba petrželka potřebuje i tři týdny. Kdo pospíchá, může zkusit řeřichu. Sáček semínek stojí od pěti korun. Nasypete je buď na substrát, nebo na namočenou buničinu v misce a dejte na teplé a světlé místo. Za pár dní se objeví klíčky a do týdne můžete sklízet. Řeřichu střihejte s dlouhými stonky a dejte si ji třeba na chleba s máslem, do salátů i bylinkového másla.

4. Supermarketu se vyhněte

Nalákala vás ke koupi krásně narostlá bazalka v supermarketu a už se těšíte, jak si ji budete doma hýčkat a sklízet celou sezonu? Máte tak desetiprocentní šanci, že se vám to povede. Bylinky jsou určeny k okamžitému seřezání do pokrmů a k dalšímu pěstování se moc nehodí. Jsou pěstovány pod umělým světlem a nemají dost zálivky. Jediná šance je rostlinu okamžitě přesadit do nového květináče a substrátu. Pak ji pomalu nechte přizpůsobit dennímu světlu. Když budete mít štěstí, nezajde a můžete ji dát na okno.

5. Pro rostliny do zahradnictví

Pokud se vám nechce bylinky pěstovat ze semínka, vybírejte si rostlinky raději ve specializovaných zahradnických centrech nebo přímo u pěstitelů. „Úplný začátečník by si měl u dobrého zahradníka koupit silnou mladou rostlinku, třeba mátu, která bujně roste. Bude tak již moci sklízet aromatickou nať předtím, než mu dorostou ostatní výsevy,“ radí Miroslava Paclová.