Pokud chcete udělat svý blízkým radost originálním dárkem, měli byste popřemýšlet o výrobě vlastního kalendáře. Ten můžete zpestřit například dětskými obrázky nebo vlastními fotkami, které tak budou na očích po celý příští rok.

Kalendář pro děti

Pro ty, kteří nemají k dispozici počítač, případně se s ním příliš nekamarádí, je nejschůdnější cestou pořízení čistého kalendáře, který doplní o obrázky nebo tištěné fotografie. Takovýto kalendář pořídíte v papírnictví nebo sběrnách fotografií, dostupné jsou v mnoha barvách i formátech, cena se pohybuje od 50 do 150 Kč. Výhodou je, že výroba kalendáře je skutečně jednoduchá, nevýhodou naopak, že věškeré vlastní materiály do něj musíte vlepit, což občas nevypdá pěkně. Pokud však chcete například zapojit do výroby kalendáře děti, je předtištěný kalendář ideální volba.

Jednoduše a rychle přes internet

Lákavou možností pro uživatele počítače je využití nejrůznějších aplikací, které si můžete zdarma stáhnout z internetu, nebo v nich kalendář vytvořit online a pak ho rovnou odeslat k výrobě. Takovouto službu poskytují  všichni zavedení výrobci fotografií, tvorba kalendáře je zpravidla velmi jednoduchá a výroba netrvá déle než 3 dny. Na výběr máte z velkého množství šablon, formátů i druhů papíru, na který necháte kalendář vytisknout. Stačí vybrat fotografie, které chcete použít, zbytek kompozice vytvoří software automaticky.  Ceny začínají na 100 korunách za malý kalendář z běžného papíru a rostu úměrně s velikostí kalendáře a kvalitou materiálu. Výhodou tohoto postupu je jednoduchost a rychlost výroby kalendáře a také relativně nízká cena. Za nevýhodu lze považovat, že návrh podoby kalendáře musí vycházet z předdefinovaných šablon výrobce.

Kalendář pro fajnšmekry

Třetí možností, tentokrát už pro počítačové fajnšmekry, je vlastní tvorba kalendáře od začátku do konce. Budete potřebovat program k tvorbě grafiky, schéma kalendáře na příští rok a samozřejmě fotky, které chcete použít. Nejprve je třeba vytvořit šablonu, která bude definovat formát kalendáře, styly písma, velikost a počet fotografií a podobně. Tuto šablonu následně upravíte pro jednotlivé měsíce a na závěr vložíte vybrané fotografie. Cena takovéhoto kalendáře je individuální, záleží, kde a v jakém nákladu si ho necháte vyrobit. Obecně však lze říci, že je vždy vyšší, než pokud použijete softvare a předpřipravené šablony některého z fotostudií. Výhodou je, že si můžete vytvořit kalendář skutečně podle svých představ.

Ať už zvolíte jakoukoliv z možných variant, vlastní kalendář bude pod stromečkem jistě slavit úspěch!