Tvarohový  závin
Tvarohový závin
Autor: Shutterstock.com
Tvarohový

Potřebujete (na 20 kousků)

Na těsto

250 g hladké mouky
250 g měkkého tvarohu
250 g Hery
špetka soli
hladká mouka na vál
vejce na potření
tuk na plech

Na náplň

250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový pudink v prášku
150 g moučkového cukru
trošku mléka
250 g nastrouhaných jablek
2 balíčky skořicového cukru
hrst rozinek předem namočených v rumu nebo ve vodě
trošku mleté skořice
hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup

Ze všech přísad na těsto vypracujeme tužší hmotu, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladničce. Pak těsto rozdělíme napůl a z každého kusu vyválíme na pomoučeném válu tenkou placku. Tvaroh smícháme s pudinkovým práškem a moučkovým cukrem, podle konzistence můžeme přidat trošku mléka. Tvarohovou směsí potřeme pláty těsta, posypeme jablky, skořicovým cukrem, přidáme okapané rozinky a ořechy, zabalíme a oba záviny opatrně přeneseme na vymazaný plech. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.

Křehký

Potřebujete

Na těsto

500 g hladké mouky
250 ml vody
2 lžíce octa
1 vejce
50 g Hery
špetka soli
vejce na potření
hladká mouka na vál

Na náplň

800 g nastrouhaných nebo pokrájených jablek
1 hrst rozinek namočených v rumu
1 hrst nasekaných vlašských ořech
trochu moučkového cukru
1 skořicový cukr
4 lžíce nastrouhaného perníku

Postup

Ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme 20 minut v chladu odpočinout, pak ho rozdělíme na dva díly, na pomoučeném válu vyválíme placky, posypeme je perníkem, naplníme jablky, posypeme cukrem, rozinkami a ořechy, zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ᵒC dozlatova.