Toast z camembertu se slaninou
Autor: archiv
Toast z camembertu se slaninou 

Potřebujete

4 krajíce chleba
1 camembert
4 čekanky
1/2 jablka
4 plátky anglické slaniny
20 cl husté čerstvé smetany
Sůl, pepř

Postup

V troubě zapneme funkci gril. Nakrájíme camembert na tenké plátky. Oloupeme jablko a nakrájíme ho na tenké plátky. Na pánvi opražíme plátky slaniny a přebytek oleje osušíme na ubrousku. Namažeme krajíce chleba čerstvou smetanou a pak na ně položíme několik plátků camembertu a plátek slaniny. Několik minut pečeme, než se sýr rozpustí. Podáváme na talíři s kousky čekanky a kolečky jablka.

Bramborový koláč
Autor: archiv
Slaný bramborový koláč

Potřebujete

2 těsta na pirohy
1 kg brambor
1 Camembert Président
20 cl mléka
2 celá vejce
1 žloutek
25 cl čerstvé husté smetany
20 g másla
jarní cibulka
petržel
sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce 1/2 centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice. Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit. Předehřejeme troubu na 210 °C. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat. Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se salátem.

Gratinované brambory s camembertem
Autor: archiv
Gratinované brambory

Potřebujete

1 camembert
1kg brambor
20 cl smetany na vaření
20 g másla
30 cl mléka | sůl, pepř

Postup

Troubu předehřejeme na 150°C. Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Plátky brambor umístíme do předem máslem vymaštěné zapékací formy. Nakrájíme camembert na plátky. Mléko a smetanu nalijeme do rendlíku a přidáme plátky camembertu. Necháme na mírném ohni za stálého míchání rozpouštět a okořeníme. Sýrovou omáčku nalijeme na brambory a pečeme 50 minut.

Šunkový cake s houbami
Autor: archiv
Šunkový cake s houbami

Potřebujete

100 g strouhaného ementálu
120 g vepřové vařené šunky na proužky
150 g hub
1 cibule
250 g mouky
1 sáček sušeného droždí
4 vejce
30 g másla
10 cl bílého vína
sůl a pepř

Postup

Nakrájíme šunku na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Náš tip

Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.

Mrkvový nákyp
Autor: archiv
Mrkvový nákyp

Potřebujete

80 g strouhaného ementálu
120 g husté čerstvé smetany
2 vejce
160 g mrkve
40 g vepřové vařené šunky
sůl a pepř

Postup

Předehřejeme troubu na 180 °C. Oloupeme mrkve a nakrájíme je na plátky. Vložíme mrkve do rendlíku s osolenou vodou a uvaříme je do měkka. Vodu slijeme a mrkve rozmixujeme na kaši. Šunku nakrájíme najemno a přidáme mrkvovou kaši. V míse ušleháme vajíčka. Přidáme čerstvou smetanu, mrkvovou směs, šunku a strouhaný ementál. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směs nalijeme do formiček a pečeme asi 20 minut.