Domácí sýr
Domácí sýr
Autor: Shutterstock.com
Domácí tavený sýr

Potřebujete

250 g měkkého tvarohu
50 g změklého másla
½ lžičky jedlé sody
sůl podle chuti

Postup

Tvaroh rozmačkáme vidličkou a pak do něj vmícháme sůl a jedlou sodu a směs necháme 15 minut odležet. Nakonec do směsi vmícháme změklé máslo a dáme vychladit do lednice.

Náš tip

Do taveného sýra můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky nebo koření, třeba sladkou mletou nebo pálivou papriku, drcený kmín nebo sušený česnek.

Mléčné želé
Mléčné želé
Autor: archiv firem
Mléčné želé

Potřebujete

400 ml Čerstvého mléka Kunín
10 g plátkové želatiny
lžička růžové vody
špetka soli
40 g cukru
čerstvé fíky

Postup

Do misky nalijeme studenou vodu a ponoříme do ní plátky želatiny. Necháme 15 minut nabobtnat. V rendlíku nahřejeme polovinu mléka, ale nevaříme. Přidáme sůl a želatinu, ze které vymačkáme vodu. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Přilijeme růžovou vodu, přisypeme cukr a důkladně rozmícháme. Směs posadíme i s kastrůlkem do studené vody, přilijeme zbylé mléko a mícháme, dokud není jen lehce vlažná. Potom jí přelijeme do pohárů, necháme ztuhnout a pak ozdobíme čerstvými fíky.

Smetanový pacholík
Smetanový pacholík
Autor: Shutterstock.com
Smetanový pacholík

Potřebujete

200 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
150 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
dřeň z půlky vanilkového lusku

Postup

Tvaroh rozmícháme s cukrem a vanilkou a pak do něj po částech vmícháme ušlehanou smetanu. Před podáváním necháme krém vychladit.