Video
Video se připravuje ...

Ze základního druhu bylo vyšlechtěno kolem 50 rozmanitých odrůd s odlišnými listy, vzrůstem, ale i chutí. archiv TV Prima

Bazalka je skvělá bylinka, která si záhy získala širokou oblibu. Používá se hojně v kuchyni, ale také v léčitelství, v kosmetice nebo třeba v cukrářství. Tvoří nedílnou přísadu do pokrmů italské a francouzské kuchyně, indických či thajských jídel. Bazalek je celá řada a mají také rozdílné chutě.

V kuchyni se nejčastěji používá jednoletá bazalka pravá (Ocimum basilicum), která se právě nyní sklízí, protože by ji venku mohl brzy poškodit chlad. Používají se listy, nejchutnější jsou čerstvě sklizené. Také květy jsou jedlé a lze s nimi hezky dozdobit jídlo nebo osvěžit sklenici letního nápoje.
 
„Ze základního druhu bylo vyšlechtěno kolem 50 rozmanitých odrůd s odlišnými listy, vzrůstem, ale i chutí. Kultivar volíme podle toho, zda bazalku pěstujeme na záhoně, nebo v nádobě. Samozřejmě také konkrétní použití má své favority mezi odrůdami,“ radí Jan Prášil.

Typickou bazalkovou chuť a velké listy nabízejí například odrůdy 'Genovese' či 'Dark Green', který má temně zelené listy. Dorůstají do robustních keříků. Silně aromatické odrůdy se hodí do rajčatových omáček, polévek a salátů nebo k těstovinám. Velmi dobře vyzní jejich chuť v kombinaci s česnekem.

Bazalkový olej
Autor: Shutterstock.com

Protipólem robustních je drobná kompaktní bazalka 'Mammolo Genovese', ovšem opět s typickou, výrazně aromatickou natí. Hodí se také pro výrobu bazalkového oleje.

Pak zde máme bazalky s atypickou chutí. Například odrůda 'Cinamonette' má bazalkovou vůni doplněnou nádechem skořice a anýzu. Používá se k jídlům, která vyžadují nasládlou vůni. Dekorativní rostlina s olivově zelenými listy má purpurové lodyhy a růžové květy.

Zajímavý barevný kontrast skýtají temně purpurové bazalky, například 'Purple Opaal', růžově kvetoucí bazalka s temně purpurovými a jemně bublinkovitými listy. Má výrazné aroma, které se využívá při ochucení rýžových pokrmů. Také 'Purple Ruffles' má tmavě purpurové, silně lesklé a zkadeřené listy se zubatým okrajem. Obě odrůdy se díky barvě často přidávají do bylinkových octů.

Drobnolisté bazalky jsou vesměs kompaktní, vytvářejí půvabné keříky. Právě mezi těmito bazalkami najdeme kandidáty na celoroční pěstování v nádobách.
Odrůda 'Compact' je atraktivní drobnolistá bazalka, vhodná rovněž jako okrasná hrnková rostlina, kompaktní keříčkovitý vzrůst se zachovává i bez zaštipování. Aroma má výrazně kořeněné.

Česká odrůda 'Mánes' je drobnolistá tmavozelená bazalka kompaktního vzrůstu s jemnou bazalkovou vůní a sladkým nádechem. Hodí se pro pěstování v květináčích, truhlících i ve volné půdě.

...
Autor: Shutterstock.com

„Přestože s příchodem chladných dnů a úbytkem světla mizí většina květináčů s bazalkou, jsou tyto odrůdy vhodné k celoročnímu pěstování. Nezapomeňte bazalku vysévat řídce, aby byl porost vyrovnaný a nezničily ho houbové choroby,“ dodává Ing. Jan Prášil.

Poté, co nastane ochlazení, je nejjednodušší bazalky sklidit a lístky vhodně zakonzervovat. Sušením velmi rychle ztrácejí své příjemné aroma. Nakládají se proto například do olivového oleje. Samozřejmě se mohou také zmrazit. Mezi nejoblíbenější pochutiny s koncentrovanou bylinkou patří bazalkové pesto neboli protlak z čerstvých listů.

Více zajímavých videí k tématu najdete ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Šéfkuchař vás naučí bazalkové pesto, které si zamilujete Adam Balažovič


Bazalkové pesto

50 g listů bazalky
1 stroužek drceného česneku
6 lžic olivového oleje
25 g sýra (nejlépe parmazánu)
sůl (nejlépe hrubá mořská)
1 lžíce piniových ořechů (popřípadě vlašských ořechů)  
(ty je možno nahradit z poloviny dýňovými semeny, což lehce pozmění a zjemní chuť pesta)

Postup:
Skuteční labužníci použijí pří výrobě pesta porcelánový nebo mramorový moždíř, v němž vše pomalu rozmělní. Začíná se česnekem se solí, přidají se bazalkové listy a poté se postupně přikapává olej.

My ostatní se spokojíme s tyčovým mixérem, pomocí něhož rozmixujeme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne pyré. Pak směs smícháme se strouhaným parmazánem.

Hotové pesto plníme do uzavíratelných sklenic a skladujeme v lednici. Podává se k těstovinám, skvěle osvěží zeleninovou polévku.