Zbylo vám z konce léta spoustu rajčat a vy už nevíte co s nimi? Nezavařujte lečo a rajčata, vyzkoušejte sluncem provoněnou delikatesu. Na sušených rajčatech sušených rajčatech si pochutnávají Italové i Španělé a vy můžete také.

Usušte je!

Jak na to? Příprava je víc než jednoduchá.

  • Rajčata omyjeme a rozkrojíme na půl. Vydlabeme dužinu a krájíme je příčně, tak aby nám vznikly pěkné řezy.
  • Poté je otřeme papírovým kapesníkem, aby nebyla mokrá. Prosolíme je a vložíme do sušičky na ovoce nebo do trouby na mřížku na plech. Ve Středomoří se rajčata suší 4 dny na slunci, ale to v našich podmínkách není možné. 
  • Sušení rajčat trvá poměrně dlouho. Sušíme je s na 1 cm nedovřenou troubou (ideální je použít nějakou vařečku nebo kolík) při 70 oC cca 10-12 hodin. 
  • Po usušení rajčata vyndáme a vložíme je do větší mísy. Správně usušená rajčata mají pokroucené okraje a voní. Zakápneme je 1 lžící balzamikového octa a promícháme. 
  • Ochutíme bylinkami dle chuti. My doporučujeme oregáno, tymián, bazalku a sušený česnek. 
  • Sušená rajčata naskládáme na těsno do skleněných nádob a pořádně utěsníme, aby k nim neměl vzduch přístup.
    Fotogalerie
    4 fotografie

Naložte je!

Jednoznačně nejlepší jsou ale rajčata naložená. Příprava je také jednoduchá a výsledek stojí za to. Celá rodina si bude pomlaskávat.

  • V menším rendlíku rozpalte kvalitní olivový nebo rostlinný olej. Panenský olivový olej je zbytečné používat. 
  • Mezitím skleničky pořádně vysterilujte v horké vodě po dobu alespoň 5 minut. 
  • Napěchujte je rajčaty. Pozor, neplňte je až po okraj. 
  • Vyzkoušet můžete několik variací. Výborná jsou proložená stroužky česneku, nebo čerstvými lístky bazalky, či s kapari.
  • Zalijte rajčata olejem. Skleničky pořádně uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru. 
  • Nechejte vystydnout. Dobrou chuť.

Tip redakce

Sušená rajčata jsou skvělá do těstovin, kuskusu, salátů či ke steakům. Určitě si je zamilujete.