Dýni hokkaidó, pocházející původně z Nové Anglie, začali pěstovat Japonci na sopečné půdě ostrova Hokkaidó. Dnes je tato oranžová koule šlágrem i u nás. Jde totiž doslova o vitamínovou bombu. Obsahuje betakarotén, vitamíny B1, B2, B3 a také minerální látky včetně draslíku. Umí také vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla.

Jak se zázračná dýně pěstuje?

Jde o jednoletou rostlinu, kterou pěstujeme stejně, jako jiné tykve. Vyžaduje humózní, středně těžkou půdu s dostatečným množstvím půdní vláhy. Vyséváme ji v květnu přímo na stanoviště do předem připravených „hnízd“ do hloubky 3-5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metrů od sebe. Během vegetace záhon pravidelně odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. V případě potřeby ručně opylujte květy štětečkem. Vydatně zalévejte, ale nekropte listy!

Kdy Hokkaidó sklízet a jak ji skladovat?

Dýně sklízíme ve chvíli, kdy jsou zralé. Poznáte to podle toho, že jejich stopky jsou uschlé a dřevnaté. Skladovat se mají na chladnějším místě, kde vám vydrží až do jara. Pro uskladnění jsou ale nevhodné klasické vlhké sklípky, kde by vám mohly dýně začít hnít.

Co všechno umí léčit?

Na její léčivé účinky přišli právě Japonci. Dýně hokkaidó se doporučuje užívat při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Protože má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, je také skvělým lékem na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Výborná je i pro diabetiky. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky. Pomáhají také proti hlístům, roupům a škrkavkám! A něco pro pány: dýňová semínka také pozitivně ovlivňují potíže s prostatou.

Jak ji jíst?

Na rozdíl od jiných druhů dýní má výhodu, že se nemusí loupat. Může se jíst syrová, má příjemnou máslovou chuť. Lze ji ovšem připravovat na stovky způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat i zapékat na sladko. A labužníci z ní dokonce připravují i svíčkovou!

RECEPT BLESK.CZ: Polévka z dýně hokkaidó

Dýňová polévka
Dýňová polévka
Autor: archiv
1) Dýni nakrájejte na kostky. 2) Spolu s cibulí je osmahněte na kvalitním oleji. 3) Přidejte vodu, osolte a uveďte do varu, vařte asi 20 až 30 minut až do změknutí. 4) Chcete-li připravit krémovou polévku, tak vše rozmixujte. Pokud ji máte rádi „s kousky“, použijte šťouchadlo. 5) polévku není nutné ochucovat.  Pokud přece jen chcete zvýraznit chuť, můžete přidat přírodní sójovou omáčku, umeocet či zeleninový bujón.