Alespoň jednu týdně zajděte na zahradu zkontrolovat trávník. Pokud je ale zmrzlý nebo naopak rozbředlý, nevstupujte na něj, poškodili byste ho! V poměrně teplé zimě se také může stát, že se vám bude zdát přerostlý. V takovém případě se ho nebojte posekat ve vhodném počasí bez deště, sněžení a mrazu.

Sněží? O to více zahradu hlídejte

Především ze stálezelených rostlin opatrně odmetávejte sníh
Autor: Daniel Košťál
Sníh je nejlepší ochranou před silnými mrazy a zásobárnou vody. Když uklízíte chodníčky, naházejte sníh na záhony a pod stromy a keře, především ty stálezelené. Pod takovouto sněhovou peřinou budou rostliny i půda lépe chráněny před mrazy.

Zvlášť když vydatně chumelí, může sníh naopak napáchat škody. Pravidelně proto zahradu celou procházejte, z rostlin, keřů a stromů pokrývku opatrně ometejte smetáčkem. Jinak hrozí poškození větví nebo dokonce rozlomení pracné tvarované koruny.

V lednu můžete také prostříhávat neopadavé živé ploty, ty opadavé (ptačí zob, habr,  javor babyka a dřín) můžete hlubokým řezem začít zmlazovat.

Kontrolujte také záhonky s trvalkami. Je z nich třeba soustavně odstraňovat nafoukané listí a odumřelé zbytky rostlin. U těch choulostivějších také obnovujte poškozené ochranné zazimování.

Co potřebují v lednu pokojové rostliny

Většina pokojových květin ten prožívá období vegetačního klidu
Autor: Marie Lehocká
Většina pokojových květin prochází v této obdobím vegetačního klidu. Omezte tedy zálivku na minimum a pokud můžete, dejte je do místnosti s teplotou 10 až 15 stupňů C. To platí především pro fikus benjamin, ibišek, klívii, fylokaktus, juku, Kristovou korunu. Ještě nižší teplotu (5 až 10 st. C) uvítají kulovité kaktusy, azalky, ortenzie, mučenky, datlové palmy, aurakárie.  Žádnou zvláštní péči nevyžadují květiny, pocházející z tropického a subtropického pásma.

Všeobecně platí, že v zimě pokojové rostliny nepřihnojujeme. Probudili byste je k růstu, stonky ale budou mít dlouhé tenké a křehké, čímž se květina zdeformuje.

Zdroj: Český zahrádkářský svaz

Fotogalerie
5 fotografií