Potřebujete
* 350 g polohrubé mouky
* 80 g cukru krupice
* 50 g hnědého cukru
* 250 g másla
* 1 kg jablek
* 1 lžíci citronové šťávy
* 1 lžičku mleté skořice
* 1/4 lžičky muškátového oříšku
* 1 lžíci kukuřičného škrobu

Postup

TĚSTO:
Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a promíchejte, až vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilejte trochu vody. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé vyválejte placku. Obě uložte na hodinu do ledničky, aby ztuhly.

NÁPLŇ:
Do velké misky nakrájejte na plátky jablka, přisypte 50 g cukru krupice a 50 g hnědého cukru. Přidejte citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte 3 hodiny odstát. Pak směs přeceďte přes cedník a do nádoby zachyťte jablečnou šťávu (mělo by jí být asi půl hrníčku). Do jablek vmíchejte kukuřičný škrob. Ke šťávě přidejte 30 g másla. Vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí asi 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít hustotu jako sirup.

PŘÍPRAVA KOLÁČE:
Po 1 hodině vezměte jednu část těsta a vyválejte z ní kruh o průměru 30 cm. Vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. (Nechte asi 1 cm přes okraje jako rezervu.) Takto připravený korpus vyložte jablečnou směsí a zalejte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy. Z druhé části těsta vyválejte také placku o průměru 30 cm a překryjte jí jablečnou náplň. Prsty spojte obě části těsta tak, aby nikde nebyla mezera. Vrch koláče trochu propíchejte nožem nebo vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 30 minut. Poté zakryjte koláč alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu, a pečte dalších 20 minut. Než koláč naříznete, nechte ho trochu zchladnout.