Jahodová marmeláda s ananasem a kokosem
Autor: Shutterstock.com
Jahodová marmeláda s ananasem a kokosem
Potřebujete na 2 skleničky 500 ml
700 g jahod
150 g čerstvého ananasu
150 ml kokosového mléka
2 lžíce strouhaného kokosu
500 g želírovacího cukru 2:1
špetka soli
1 lžička kyseliny citronové
Postup
Jahody operte, zbavte stopek i okvětních lístků a pokrájejte nadrobno, ananas pak na malé kostičky. Jahody, ananas, kokosové mléko, kokos, želírovací cukr a sůl smíchejte ve velkém kastrolu. Vše pomalu přiveďte za stálého míchání k varu a pak prudce povařte asi 3 minuty. Přidejte a důkladně rozmíchejte kyselinu citronovou. Seberte z marmelády pěnu a směsí rychle naplňte čisté horké sklenice. Zavíčkujte je a nechte asi 15 minut chladnout otočené dnem vzhůru.
Jahodová marmeláda
Autor: Shutterstock.com
Jahodová marmeláda
Potřebujete na 5 sklenic po 350 ml
1 kg jahod
800 g cukru krupice
1/4 lžičky kyseliny citronové
1 sáček želírovacího přípravku ( Pektogel, Gelfix)
Postup
Jahody umyjte a odstopkujte, velké rozkrojte. V nádobě je prosypte cukrem tak, aby nahoře zůstala souvislá vrstva cukru. V chladu a temnu nechte den uležet. Pak směs dejte do hrnce a za stálého míchání nechte 5 minut vařit .Jakmile se objeví pěna, seberte ji dřevěnou sběračkou. Pak přidejte želírovací prostředek, kyselinu citronovou a dovařte podle návodu na zvoleném přípravku. Nalijte do vyvařených sklenic, které hned zavíčkujte. Sklenice obraťte asi na půl hodiny dnem vzhůru .