Meruňkový džem s kousky ovoce
Autor: Shutterstock.com
1 Meruňkový džem s kousky ovoce 

Potřebujete

1 kg vypeckovaných meruněk
300 g želírovacího cukru 2:1
5 lžic vody

Postup

Meruňky vypeckujte, část rozmixujte, část nechte v půlkách. V kastrolu je mírně podlijte vodou a za stálého míchání duste 10 minut. V kaši zbudou měkké kousky ovoce. Přisypte cukr a vařte, dokud se úplně nerozpustí, a pak ještě 5 minut. Nalijte do předehřátých sklenic, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Broskve ve víně
Autor: Shutterstock.com
2 Broskve ve víně

Potřebujete

1 kg broskví
500 g cukru
350 ml vody
150 ml bílého vína
hřebíček
1 lžičky mleté skořice
1 lžičky mletého zázvoru

Postup

Broskve povařte 2 minuty ve vodě, pak oloupejte, překrojte na poloviny, odstraňte pecky a nechte ovoce vychladnout. Do každé poloviny zapíchněte hřebíček. Vodu svařte s cukrem, přidejte skořici, zázvor a broskve, poduste asi 10 minut a nechte pomalu vychladnout. Pak je vyndejte, do rozvaru přidejte víno a citronovou šťávu, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Přidejte broskve a znovu vařte. Když jsou skoro měkké, lžící je přendejte do nahřátých sklenic a zalijte horkým rozvarem. Sklenice uzavřete, obraťte dnem vzhůru a n

Maliny v čokoládě
Autor: Shutterstock.com
3 Maliny v čokoládě

Potřebujete

1 kg malin
300 g cukru
1,25 kg hořké čokolády

Postup

Maliny svařte s cukrem a propasírujte přes síto, abyste se zbavili peciček. Do horké kaše nalámejte čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí, ale už nevařte. Asi půl hodiny nechte e hmotu ztuhnout, pak vykrajujte lžičkou kousky na pečicí papír. Opět nechte asi půl hodiny v chladu, pak v dlani rychle vyválejte kuličky, obalte je v kakau a dejte na 3 hodiny do ledničky. - Naskládejte do krabičky vyložené pergamenem. V chladu - a temnu vydrží malinová čokoláda několik měsíců.

Ostružinové víno
Autor: Shutterstock.com
4 Ostružinové víno

Potřebujete

1 l ostružin
2,5 l vody
1,25 kg cukru
špetka kvasnic

Postup

Cukr nasypte do vody, svařte na hustý roztok a nechte vychladnout. Přebrané, očištěné a vyprané ostružiny dejte do pětilitrového demižonu nebo zavařovací sklenice, přidejte špetku kvasnic. Zalijte cukrovým roztokem a převažte pergamenovým papírem, do kterého jehlou uděláte několik maličkých dírek. Nechte stát při pokojové teplotě, demižon nesmíte ani otevírat, ani s ním hýbat. Po 6–8 týdnech spadnou poslední maliny na dno – kvašení je u konce. Víno stočte přes husté sítko do láhví, zazátkujte a skladujte v chladnu a temnu.

Rybízový rosol
Autor: Shutterstock.com
5 Rybízový rosol

Potřebujete

1 l rybízové šťávy
750 g cukru

Postup

Rybíz (červený, bílý nebo černý) prolisujte v mlýnku na ovoce nebo použijte odšťavňovač. Šťávu pročistěte přelitím přes plátno. Pak dejte vařit a pomalu odpařujte, přitom sbírejte dřevěnou děrovanou lžící pěnu z povrchu. Po odpaření asi třetiny objemu přidejte cukr a dál vařte a sbírejte pěnu. Když odkápnutá šťáva na talířku zrosolovatí, je hotovo. Přelijte ji do skleniček, upevněte víčka a nechte vychladnout obrácené dnem vzhůru.

Angreštová marmeláda s vanilkou
Autor: Shutterstock.com
6 Angreštová marmeláda s vanilkou

Potřebujete

1 kg angreštu
600 g želírovacího cukru 2:1
vanilkový lusk

Postup

Ne moc zralý angrešt zbavte okvětí a stopek. Nejlepší jsou druhy s malým nebo žádným osrstěním. Ovoce e rozmixujte, přelijte do kastrolu a přiveďte k varu. Postupně přidávejte cukr. Míchejte, dokud se všechen nerozpustí, pak z rozříznutého z vanilkového lusku přidejte do marmelády vyškrabaná zrníčka a dužinu. Horké plňte do nahřátých sklenic, uzavřete je a nechte vychladnout obrácené dnem vzhůru.