Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Triky na přesazování pokojovek: Jak na to krok po kroku!

/
  • Jaro se blíží, ideální čas přesadit pokojové květiny
    Jaro se blíží, ideální čas přesadit pokojové květiny (istock.cz)
    8. března 2018 ● 06:00

    Zdá se vám, že vaše pokojové rostliny vypadají poněkud Možná potřebují větší květináč a novou zeminu, aby načerpaly novou energii. Uvidíte, že se pak zase nádherně rozrostou. Právě teď je ten pravý čas pustit se do přesazování a řízkování. Jaké triky se vyplatí  znát? 

  • 1.

    Kdy je nutné rostliny přesadit

    Přesaďte je!
    Autor: Shutterstock.com

    Přesazujte pokojové i balkonové rostliny, které stagnují, nerostou a nekvetou, a také ty, kterým už nestačí stávající velikost květináče nebo truhlíku. Některé pokojovky přesazujte každoročně, jiné až za delší čas. Mezi ně patří i fíkusy, dracény a klívie, které stačí přesadit, až když je původní květináč zcela vyplněn kořeny. U exemplářů zasazených ve velkých nádobách vyměňte alespoň svrchní vrstvu zeminy.

  • 2.

    Jak na to

    Přesaďte je!
    Autor: Shutterstock.com

    Při vyndavání rostliny z původního obalu dávejte pozor, abyste nepoškodil kořenový systém. Pokud se vám nedaří dostat rostlinu ven z květináče, obkružte bal po obvodu ostrým nožem, případně obal rozbijte nebo rozstřihněte. Kořenový bal očistěte, přebytečnou zeminu vytřepejte, poškozené nebo uschlé kořeny odstřihněte ostrým nástrojem a řezné rány raději zasypte rozdrceným dřevěným uhlím. Pak rostlinu vsaďte do nového květináče. Měl by být jen o něco málo větší než ten původní. 

  • 3.

    Namnožte si je

    Z malého kousku těla rostliny, kterou máte v květináči, si jednoduše a levně vypěstujete novou.
    Autor: profimedia.cz

    Pokojové rostliny, které byste si chtěli rozmnožit, nyní řízkujte. Právě jaro je na to nejvhodnější. Teploty stoupají a je dostatek světla. Vyberte si vhodné části rostlin, ty odřízněte, ránu potřete růstovým stimulátorem a zapíchněte do substrátu, kde vám řízek zakoření a začne růst. Nikdy ale nemnožte viditelně nemocné nebo škůdci napadené rostliny. 

  • 4.

    Kdy množit listovými řízky

    Africkou fialku snadno namnožíte listovými řízky
    Autor: Shutterstock.com

    Listovými řízky se množí africké fialky, begónie a sukulenty. U prvních dvou list jednoduše odřízněte a zapíchněte do zeminy. Výborně se ujímá. Zemina ale nesmí být převlhčená, protože pak obvykle nezakoření, ale uhnije. Fialky snášejí zakořeňování na plném slunci. Sukulenty se množí trochu jinak. Lístky jen položte na vlhký písek, brzy začnou vyhánět mladé rostlinky a kořínky. Až jsou dost veliké, zasaďte je.

  • 5.

    Jak na stonkové řízkování

    Nádobu se zasazeným řízkem postavte na slunečné místo, ale ne na přímé slunce. Příliš ostrých paprsků by mohlo rostlinu zahubit.
    Autor: profimedia.cz

    Stonkové řízkování lze použít u většiny pokojových rostlin, ať už jsou dužnaté či dřevité. Materiál získáte odříznutím malého kousku stonku. Nejčastěji se pokojovky množí vrcholovými stonky, ale můžete se pokusit o řízkování středových částí.

    Řízek odřízněte ostrým nožem. Ránu ošetřete růstovým stimulátorem nebo rovnou zapíchněte do substrátu. Vhodný je ten množárenský. Je chudý na živiny, nepodporuje růst plísní a chorob, ale naopak podporuje růst kořenů. Řízek můžeme zakořeňovat také ve vodě.

  • 6.

    Nezapomeňte na balkónové rostliny

    Muškáty
    Autor: Shutterstock.com

    Balkonové rostliny, schované před zimou v bezmrazých místnostech, začíněte pomalu otužovat. Dobré je časté větrání těchto prostor a postupné zvyšování zálivky. V březnu i tyto druhy v případě potřeby přesazujte, dělte a řízkujte.

    Ty přezimované seřízněte, přesaďte a po zakořenění přihnojte. Přeneste je na světlé místo, aby si zvykaly na sluníčko. Bonsaje a jehličnany, které jsou venku pořádně zalijte a naopak je před sluncem chraňte, aby se „nepřipálily“. K tomu úplně stačí stříška z novin.

    Zakrslé formy jehličnanů, které pěstujete v nádobách, přesazujte jednou za tři až pět let. Pokud zrovna není onen kýžený rok, vyměňte jim svrchní část zeminy a později je přihnojte hnojivem určeným přímo pro jehličnany.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy