Akce proběhla pod záštitou Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Laici i odborníci posílali své nominace prostřednictvím webových stránek. A jaké jsou příběhy psích hrdinů?

Záchranný čin služebních a záchranářských psů

865939:gallery:true:truePes Devil našel 20. ledna loňského roku dívku, která se pokusila o sebevraždu pořezáním žiletkami. Spolu s policisty tak vyhrál boj s časem, mrazem a rychle přicházející tmou.

Zachránil tak dívku, která se octla v bezprostředním ohrožení života. Když ji našli, byla pořezaná a měla na sobě jen tričko s krátkým rukávem a kalhoty. Po dvou hodinách na mrazu byla zcela prochladlá. Důvod? Hádka s matkou…

Záchranný čin psů laiků

865938:gallery:true:trueFenka Arven 26. prosince 2010 zachránila starého muže před umrznutím. „Vzal jsem baterku, protože už byla úplná tma, a šel jsem se podívat na místo, kde ještě před chvílí štěkala Arven. Posvítil jsem do sousedovy zahrady a ztuhla mi krev v žilách! Náš soused, pan Horáček, tam ležel ve sněhu na zemi,“ říká majitel psa Karel Kaucký.

Jeho soused upadl a nemohl se pohnout z místa ani se dovolat pomoci, venku bylo minus dvanáct stupňů. Všechno dobře dopadlo a pan Horáček oslavil letos v únoru osmdesátiny.858656:gallery:true:true

Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)

865937:gallery:true:trueLadislav Maksoud je vozíčkář s epilepsií. Černá labradorka Iris ho provází od roku 2005 jako jeho asistenční pes. Dokáže mu otevřít dveře, sundat ponožky či podat mobil. „Dokáže předem upozornit na přicházející záchvat a nehrozí mi tak pád z vozíku nebo z ještě větších výšek,“ vysvětluje Ladislav.

„Naposledy se to stalo v listopadu, kdy jsem byl po těžkém epileptickém záchvatu v bezvědomí a už se mi neobnovil cit v nohou. Hlídala mne a zahřívala. Denně mi vrací chuť dál žít,“ dodává mladý muž z Litoměřic.

Spící srdce (posmrtné ocenění)

22. říjen roku 1997 – na náměstí Svobody v Brně se zřítil pětipodlažní dům. Tehdejší člen policejní zásahové jednotky byl se služebním psem, velkým kníračem Zikem, cvičeným na vyhledání živých i neživých těl, v blízkosti Brna. Kolegové ho požádali o pomoc.

Na místě Zikem označeném ve zřícené pětipodlažní budově se podařilo odkrýt živého dělníka. Policista byl nucen kvůli následkům služebního úrazu zásahovou jednotku opustit. Jeho pes Ziko mu byl oporou až do svých 15 psích let.

Fotogalerie
1 fotografie

7 nejčastějších nemocí psů, které musíte řešit!

7 nejčastějších nemocí psů, které musíte řešit!

Váš pejsek může onemocnět velmi snadno. Stačí, když přijdou do kontaktu s jiným psem nebo jeho sekrety, některé nemoci se šíří vzduchem nebo výkaly.…celý článek