Mnohdy totiž ve snaze rostlinám „dopřát“ chybují začínající pěstitelé v tom, že vysazené druhy příliš zahrnují zemí. Výsledek? Rostliny většinou podehnívají a nerostou. Proto se vyplatí zjistit si předem pravidla výsadby.

Okurky.
Autor: Ludmila Dušková
Roubované okurky:

V současné době se do popředí zájmu pěstitelů více dostávají okurky roubované na tykev fíkolistou. Nejčastěji se roubují okurky hadovky, které se pěstují ve skleníku. Výhody? Lepší zdravotní stav, rychlý růst, časná a vysoká násada plodů. Při výsadbě ale nezahrnujte naroubovanou část (podnož by pak ztratila svou funkci, zakořenila by naroubovaná okurka a výsledný efekt se ztrácí).

Pórek
Autor: Ludmila Dušková
Pórek:

Vyžaduje speciální výsadbu. Sazenicím o síle stébla až tužky zakraťte nať i kořeny asi o třetinu a vysazujte je nejlépe do rýh hlubokých zhruba 10 cm, a to cca 20 cm od sebe. Při následném kypření a po ujmutí mladých rostlin je postupně zahrnujte a koncem léta, kdy narostou, je přihrňte podobně jako brambory.

Celer
Autor: Ludmila Dušková
Celer:

U celeru musí zůstat nejmladší středový list nad zemí.
Autor: Ludmila Dušková
Srdéčko a kořenový krček sazenic se často, avšak chybně, dávají pod zem. U celeru přitom musí zůstat nejmladší středový list nad zemí. Dobře vysazená rostlina lépe koření, bulva se vytváří nad zemí, a odpadá tak její následné odhrnování.

Rajčata
Autor: Ludmila Dušková
Rajčata:

Výsadba do volné půdy se provádí po přejití jarních mrazíků, nejčastěji ve druhé polovině května. Rostliny netřeba sázet příliš hluboko, kořenový bal by se neměl dostat hlouběji než 15 cm, protože v době výsadby je většinou zem studená. Rostlinu vysazujte šikmo tak, že ještě asi 10 až 15 cm lodyhy zahrnete zeminou. Zde se vytvoří další kořenový systém, který později umožní lepší příjem živin a vody.

552884:gallery:true:trueJahody:

Rostlinám nezahrnujte srdéčko!
Autor: Ludmila Dušková
Mladé rostliny při výsadbě nikdy příliš nezahrnujte. Vzhledem k mohutnému kořenovému systému vyhlubte větší jamku, kořeny rozprostřete tak, aby se neohýbaly, zasypte a přitlačte. Pozor: Rostlinám nezahrnujte srdéčko!

Salát Amur
Autor: Semo
Salát:

Mnozí pěstitelé je ve snaze, aby jemné rostliny nenachladly, zahrnují při výsadbě tak hluboko,

Salát vysazujte pouze v úrovni kořenového krčku.
Autor: Ludmila Dušková
že nad zemí se objevují pouze vrcholky obvodových listů! Přitom salát nesnese hlubokou výsadbu, rychle podehnívá a nevyvíjí se. Správné řešení zní: vysazujte ho pouze v úrovni kořenového krčku.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Mnoho dalších užitečných rad nejen pro zahradu se dozvíte v časopise Blesk Hobby č. 5, který je právě na novinových stáncích. Zdarma také dostanete speciální přílohu, věnovanou pěstování růží!

Blesk Hobby č.5 /2011

Blesk Hobby č.5 /2011

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA ZDARMA: Všechno o pěstování růží Téma měsíce:…celý článek

Fotogalerie
11 fotografií