Na těsto
500 g hladké mouky
4 žloutky
vanilkový cukr
80 g krupicového cukru
250 ml mléka
kostka droždí
hořčičná sklenka oleje
špetka soli
hladká mouka na vál
vejce na potření
tuk na plech
Na zdobení
tvaroh
povidla
strouhaná jablka
cukr
Výhodou domácí pečení je, že si koláčky naplníte právě tím, na co máte chuť.
Autor: Shutterstock.com
Droždí rozmíchejte v části vlažného mléka se lžící cukru a mouky a nechte 10 minut kynout, aby vznikl kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte kvásek a zbytek surovin. Vypracujte těsto, které nechte ještě hodinu v teple pod utěrkou nakynout. Pak těsto na vále rozdělte na kousky. Z každého udělejte placku, položte na plech a doprostřed dejte podle chuti povidla, oslazený tvaroh nebo nastrouhaná oslazená jablka. Náplň je možné ještě přizdobit vlašskými ořechy nebo mandlemi. Okraje potřete mašlovačkou rozšlehaným vejcem a upečte dozlatova v troubě vyhřáté na 160 °C.
Náš tip
Kdo chce, může ještě před pečením koláčky posypat drobenkou z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru.